Câți bani va primi Igor Dodon la sfârșit de mandat, din cele 560 de mii de lei preconizate

Autor: , in Politic / 17 ianuarie, 2020, 14:43

Președintele Igor Dodon va beneficia, la sfârșit de mandat, de o indemnizație unică de 39.000 de lei din suma de 560.000 lei prevăzută în bugetul de stat pentru 2020, precizează Ministerul Finanțelor într-un răspuns oferit pentru Jurnal de Chișinău la o aproape o lună de la solicitare.

Pe 18 decembrie 2019, sursa citată a solicitat informații despre suma indemnizației pe care urmează să o primească președintele la sfârșit de mandat de la Guvern, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor. Răspunsul a venit abia joi, 16 ianuarie 2020.

Astfel, Ministerul Finanțelor a precizat că, „Potrivit Legii nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberarea din funcție, persoana cu funcție de demnitate publică beneficiază de o indemnizație unică egală cu 2 salarii de funcție, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizației”.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, menționează că cei 560.000 de lei au fost preconizați pentru achitarea indemnizațiilor a 15 persoane, dintre care 39.000 de lei conform calculelor vor revin funcției de președinte.

Potrivit prevederilor legii bugetului pe anul 2020, președintele Igor Dodon și consilierii săi vor primi indemnizații în valoare de 560 de mii de lei la expirarea mandatului, la sfârșitul anului.

Citește și: Sandu îi recomandă lui Dodon să fie „mai modest” în cheltuieli: „Cine l-a rugat să se mute la Președinție? E o iroseală de bani”

De asemenea, Președinția va beneficia de un buget de 35 de milioane de lei în anul 2020, de peste două ori mai mari decât cel pe care l-a avut Igor Dodon în primul său an de mandat, în 2017.

În luna decembrie 2019, ex-premierul Maia Sandu îi recomandă șefului statului să fie „mai modest” și să nu cheltuiască banul public. Lidera PAS consideră că Igor Dodon nu ar trebui să beneficieze nici de indemnizația de 560 de mii de lei pe care Guvernul Chicu a prevăzut-o în proiectul Legii bugetului pentru 2020, drept indemnizație la sfârșit de mandat.

„Este strigător la cer. I-am rugat pe colegii mei din Parlament să pregătească o modificare la lege, care să elimine acestă compensație, deoarece nu are nicio justificare. E strigător la cer ca într-o țară săracă să se aloce asemenea bani nu se știe pentru ce”, spunea Maia Sandu în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X