O echipă FMI vine în Republica Moldova

Autor: , in Economic / 17 ianuarie, 2020, 19:16

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie- 5 februarie 2020.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă.

„Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față”, se arată într-un comunicat de presă al FMI.

Citește și: (VIDEO) Chicu: Am putea lua o pauză în colaborarea cu FMI, dacă nu vor da dovadă de flexibilitate

În luna noiembrie 2019, la doar o săptămână de la preluarea portofoliului, premierul Ion Chicu declara că Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu FMI, „dacă nu vor da dovadă de flexibilitate”

„După cum i-am spus franc și domnului Atoyan (șeful misiunii FMI în Moldova, n.a.), noi orice colaborare cu orice instituție financiară, o vedem doar din perspectiva Republicii Moldova. Dacă FMI va fi suficient de flexibil pentru a accepta viziunea noastră, vom continua colaborarea, dacă nu vom avea flexibilitate, nu exclud că vom lua o pauză”, a declarat Chicu.

Atunci fosta ministră a Economiei, Natalia Gavriliță, spunea că „pauza” cu FMI ar putea duce la pierderea unui miliard de lei din granturi.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală 182 milioane de dolari SUA, dintre care circa 160 milioane de dolari SUA au fost deja debursate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X