Experți: Scumpirea carburanților – o înțelegere politică. Să nu vă mire dacă luni de la Președinție va fi anunțată „o soluție” (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Economic / 18 ianuarie, 2020, 15:00

Decizia petroliștilor de a majora prețurile la carburanți este una abuzivă și neargumentată și nu a fost posibilă fără implicarea politicului, întrucât suntem în an electoral. De această părere sunt expertul economic, ex-ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari. Cei doi admit că, în curând conducerea țării ar putea anunța „o soluție” de micșorare a prețurilor la carburanți. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Expertul economic, ex-ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, susține că decizia de a majora prețul la carburanți peste noapte nu este altceva decât o înțelegere de cartel, care ar trebui investigată de Consiliul Concurenței.

Slusari: Pentru mine era absolut clar că această majorare este nejustificată

„Faptul că toți operatorii din piață, în aceeași noapte, majorează prețul la carburanți este un indiciu clar că este o înțelegere de cartel. Consiliul Concurenței ar trebui imediat să intervină și să clarifice și, practic, pe toți operatorii să-i tragă la răspundere pentru această înțelegere de cartel. În alte țări astfel de înțelegeri costă enorm de mult și operatorii evita astfel de situații neplăcute, deoarece pot fi amendați cu milioane, li se poate sista licența sau primi alte sancțiuni”, a declarat Negruța.

Și vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a calificat decizia petroliștilor de a majora prețurile la carburanți drept un abuz. Mai mult, acesta spune că astfel de inegalități se întâmplă deoarece Consiliul Concurenței este o instituție nefuncțională.

„Am analizat evoluțiile mondiale și am înțeles că, pur și simplu, băieții care 10 zile în urmă au scumpit carburanții au văzut că nu a fost nicio reacție și au decis să mai scumpească carburanții. Recunosc că prima scumpire a fost parțial argumentată. Dar acum au venit cu o altă scumpire deoarece au văzut că cetățenii tac, că autoritățile sunt preocupate de altceva sau, probabil, există o înțelegere cu guvernul lui Dodon că vor scumpi carburanții atât cât este posibil. Pentru mine era absolut clar că această majorare este nejustificată, deoarece în ultimele 12 zile prețurile mondiale la petrol s-a micșorat de la 69 la 64 dolari per baril. Deci, aici nu poate fi nicio justificare a scumpirii”, a declarat Slusari.

Negruța: Să nu vă mire dacă peste câteva zile, conducerea țării va veni cu o soluție privind micșorarea prețurilor la carburanți

Ex-ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, admite că majorarea nu a fost făcută fără implicarea politicului, în condițiile în care ne aflăm în an electoral, urmând ca la finele anului să fie organizate alegeri prezidențiale. Mai mult, ex-ministrul Finanțelor admite că, în curând conducerea țării ar putea anunța „o soluție” de micșorare a prețurilor la carburanți.

„Această majorare de prețuri se întâmplă contrar logicii din regiune. Să nu uităm că suntem în an electoral și în astfel de perioade începe spectacolul, în sensul că operatorii anticipând anumite presiuni mai aproape de alegeri pentru a da în jos prețurile fac majorarea cu mai multe luni înainte de alegeri, pentru a-și asigura câștiguri”, a spus expertul.

„Este adevărat că în astfel de perioade electorale apar și salvatorii națiunii. Aceștia fac repede ședințe sau își exprimă îngrijorările și vin să rezolve problema creată tot de ei, așteptând aplauze din partea publicului. Dincolo de înțelegerea din interiorul industriei, cu siguranță există și o înțelegere cu politicul, deoarece niciodată acest domeniu nu a fost rupt de politic și toate fluctuațiile, inclusiv la prețurile atipice tendințelor din regiune, sunt parte a acestor înțelegeri cu politicul. După mine, tot ce se întâmplă în piață are și componenta electorală a anului 2020. Să nu vă mire dacă peste câteva zile, la ședința de luni de la președinte, va fi prezentată o soluție privind micșorarea prețurilor la carburanți”, a mai declarat Veaceslav Negruța.

La rândul său, Slusari susține că de pe urma acestor scumpiri va avea de suferit economia țării, precum și fiecare cetățean în parte.

Citește și: Cât de profitabil este businessul cu carburanți în Moldova: De 2 ori mai multe stații PECO decât în România și de 3 ori mai multe decât în UK

„Astfel de abuzuri au fost făcute mereu în ajunul sezonului agricol. Fermierii au fost cei care mereu au suferit cel mai mult de pe urma acestor scumpiri nejustificate. Creșterea prețurilor la combustibili afectează întreaga economie și indirect sau direct pe fiecare cetățean. Orice marfă pentru comercializare, pentru export sau import sau transportarea pasagerilor este direct afectată de scumpiri. Orice șofer va fi afectat de această decizie de scumpire”, a completat Alexandru Slusari.

Amintim că prețurile la benzină și motorină s-au majorat din nou, în Republica Moldova, la 17 ianuarie, după o primă majorare la 10 ianuarie. În medie, prețul unui litru de benzină și motorină este astăzi cu aproape un leu mai mare față de sfârșitul anului 2019, în timp ce litrul de gaz lichefiat costă cu peste 1,2 lei mai mult.

Petroliștii își motivează mărirea de preț prin majorarea accizelor și creșterea cotațiilor la petrol. În context, Consiliul Concurenței a anunțat că s-a autosesizat privind aceste majorări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X