Peter Michalko spune cum va colabora UE cu Republica Moldova pe domeniul financiar: „Depinde de îndeplinirea condițiilor” (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 ianuarie, 2020, 12:36

Uniunea Europeană va colabora cu regiunile, satele și orașele din Republica Moldova, astfel încât finanțările europene să fie folosite doar în beneficiul cetățenilor, susține Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Cât privește finanțarea la nivel central, oficialul european spune că aceasta depinde de modul în care vor fi realizate reformele pe care Republica Moldova s-a angajat să le realizeze.

Ambasadorul european a declarat în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova că UE va lucra „foarte mult cu regiunile, satele și orașele din Republica Moldova”. Întrebat care sunt planurile UE pentru anul 2020 în plan de finanțare a nivelului central, Michalko a punctat că totul depinde de rezultatul reformelor pe care Guvernul s-a angajat să le realizeze.

„Finanțarea depinde de modul în care vor fi realizate obligațiile pe care Republica Moldova și le-a asumat. Depinde foarte mult și de modul în care vor fi realizate reformele și de modul în care vor fi apreciate. Sunt domenii în care noi am sistat asistența bugetară anuală și colaborăm pe granturi și proiecte. Avem în jur de 150 de proiecte, plus asistența macrofinanciară”, a declarat ambasadorul UE.

Întrebat despre asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, din care prima tranșă a fost debursată în timpul Guvernului condus de Maia Sandu, oficialul european a declarat că „există posibilitatea de deblocare a celorlalte două tranșe”, dar asta depinde de realizarea condițiilor punctate în memorandumul dintre Republica Moldova și UE.

„Prima tranșă a fost achitată în luna octombrie 2019 și există posibilitatea de deblocare a celorlalte două tranșe. Dar acest lucru depinde de condițiile care vor fi realizate de guvernul de la Chișinău. Sunt condiții stabile care trebuie îndeplinite pentru a debursa fiecare tranșă. Sunt și condiții comune cum ar fi cel privind acordul cu FMI, dar sunt și condiții politice care au fost incluse în acest memorandum în anul 2017 și aceste condiție trebuie să fie îndeplinite”, a mai spus Michalko.

Diplomatul a punctat că realizările Guvernului vor fi apreciate conform unei proceduri, care implică nemijlocit instituții europene.

Amintim că, la începutul lunii octombrie 2019 Comisia Europeană a aprobat acordarea primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro aprobată pentru Republicii Moldova încă din toamna anului 2017.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X