Experții Consiliului Europei atenționează Guvernul: Este inacceptabilă graba în cazul evaluării judecătorilor

Autor: , in Populare / Social / 20 ianuarie, 2020, 18:33

Experții Consiliului Europei care analizează modul în care actualul Guvern vrea să realizeze reforma justiției atenționează că este inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuși să se remită proiectul Comisiei de la Veneția pentru examinare, în cadrul ședinței plenare din luna martie. Astfel, experții susțin că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020. Conform unui comunicat remis de Guvern, autoritățile ar fi de acord cu remitea proiectului în vară.

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, condus de Christos Giakoumopoulos, Directorul General al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept. Grupul de lucru a fost creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport Republicii Moldova în implementarea reformei judiciare.

Șeful Delegației CoE a evidențiat necesitatea implicării active a tuturor părților interesate la etapa de elaborare a proiectului de lege privind reforma justiției. „Suntem aici ca să ajutăm, să minimizăm riscurile. Vom fi parteneri în acest proces. Suntem gata să oferim sprijinul necesar Republicii Moldova, în materie de consultanță, dar și asistență tehnică pentru implementarea cu succes a reformei justiției”, a mai spus oficialul.

Experții Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneția pentru expertiză.

Totodată, experții au transmis că este inacceptabilă grăbirea procesului doar pentru a reuși să se remită Comisiei de la Veneția pentru examinare, în cadrul ședinței plenare din luna martie.

Conform unui comunicat remis de Guvern, părțile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X