Sursa foto: Facebook / Igor Dodon

Președintele se arată îngrijorat de nivelul ridicat, potrivit lui, a criminalității în Republica Moldova. Dat fiind că fenomenul își are originea în factori foarte complecși, Igor Dodon vede îmbunătățirea situației prin două căi: întărirea instituției polițistului de sector și campanii naționale de profilaxie.

Potrivit lui Dodon, nivel criminalității este rezultatul a zeci de ani politici guvernamentale. „Anterior, polițiștii de sector erau în fiecare sat. Era unul la 2200-2500 de locuitori. Acum e unul la 10.000 de cetățeni. Sunt raioane cu 2-3 sectoare pe raion”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate de marți dimineața.

„Trebuie programe de stat mai complexe. E o problemă care va fi și pentru următoarele Guverne. Trebuie acum de pus baza. Domnul premier a anunțat reforma polițistului de sector, trebuie ca el să revină în fiecare sat. Trebuie să vedem și cu profilaxia copiilor, să vedem cu ce se ocupă. Sunt familii cu situații dificile, unde se consumă alcool. E o problemă foarte gravă”, a spus șefului statului.

„În următoarele 2-3 săptămâni va fi planul de acțiuni detaliat și vom începe să-l implementăm. Nu mai târziu de luna martie trebuie să începem cu polițiștii de sector și cu campanii naționale de profilaxie și de schimbare a situației”, a mai spus președintele.

Amintim că la ședința Guvernului din 15 ianuarie, premierul Ion Chicu a cerut de la ministrul Afacerilor Interne și ministrul Finanțelor propuneri pentru consolidarea a tot ceea ce înseamnă funcția polițistului de sector, dându-le termen până la 15 februarie.

Declarațiile vin în contexul comiterii a câteva crime sonore în societatea din Republica Moldova. Probabil cel mai cunoscut caz este omorul unui tânăr în localitatea Costești din raionul Ialoveni, comis în noaptea de 1 ianuarie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here