Sursa foto: kommersant.ru

Ministerul Finanțelor de la Chișinău evită să ofere detalii despre împrumutul de 500 de milioane de dolari pe care Guvernul Chicu vrea să îl ia de la ruși. Ceea ce spun reprezentanții Ministerului este că „preventiv s-a discutat ca, condițiile împrumutului să fie comparabile cu împrumuturile de stat accesate în prezent de Guvernul Republici Moldova de la alți creditori bilaterali și multilaterali”, conform unui răspuns oferit deputatului fracțiunii PAS, Dumitru Alaiba.

Parlamentarul a încercat să afle mai multe detalii despre împrumutul pe care Guvernul Chicu vrea să îl ia de la ruși, însă Ministerul Finanțelor nu a putut spune nimic despre rata dobânzii, inclusiv alte comisioane pentru acordarea și deservirea împrumutului, valuta în care se va oferi împrumutul sau lista proiectelor planificate pentru finanțare și modul în care acestea au fost identificate, în baza căror criterii. Totodată, cei de la Minister evită să spună dacă acest împrumut este ajutor condiționat, sau nu.

Astfel, ministrul Serghei Pușcuța, precizează că „preventiv s-a discutat ca acestea să fie comparabile cu împrumuturile de stat accesate în prezent de Guvernul Republici Moldova de la alți creditori bilaterali și multilaterali”.

Totodată, Pușcuța a punctat că „în continuare ministerele finanțelor a celor două părți urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”.

Citește și: (VIDEO) Chicu, despre cele 500 milioane de dolari de la ruși: De la „acordul principial” la „a fost o primă discuție, dar rămân optimist”

După recepționarea răspunsului, Alaiba a scris pe blogul său că reiese că acest credit a fost solicitare a părții moldovenești și deduce că Guvernul nu deține încă informații despre proiectele ce urmează a fi finanțate.

„Acest împrumut a fost anunțat două luni în urmă. De atunci – liniște. Iar în luna martie Dodon vrea deja să vadă „șantier în toată țara”. Asta e peste o lună. Nu vreau să ne trezim cu un acord de împrumut scos pe neprins de veste și votat cu ochii închiși de coaliția de guvernare. Azi în Moldova nu se guvernează transparent, iar acest împrumut este un exemplu”, a scris Dumitru Alaiba.

Amintim că, în seara zilei de 20 noiembrie 2019, prim-ministrul Ion Chicu a avut o conferință chiar în incinta Aeroportului Chișinău, în cadrul căreia s-a lăudat cu rezultatele vizitei în Rusia. Atunci el spunea că a obținut „acordul principial” al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari.

„În susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a lansa unele proiecte investiționale majore – infrastructura drumurilor – am obținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari, care vor fi redirecționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele Finanțelor a celor două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”, declara Ion Chicu la aterizarea avionului care-l aducea de la Moscova.

O lună mai târziu, președintele Igor Dodon spunea că rușii vor acorda Republicii Moldova un credit în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea infrastructurii. Șeful statului spunea că, condițiile creditării nu sunt mai rele decât cele oferite de instituțiile europene.

Foto: alaiba.md
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here