Bazându-se pe „confirmările” lui Stoianoglo, PSRM cere PG să verifice modul în care a fost inițiat dosarul privind finanțarea externă

Autor: , in Politic / Populare / 22 ianuarie, 2020, 13:53

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) vor depune o plângere penală la Procuratura Generală în care vor cere să fie verificat modul în care, în 2016, a fost pornit dosarul cu privire la finanțarea PSRM și modul în care dosarul a fost repornit, în 2019. Socialiștii spun că au decis să depună plângerea în contextul în care luni procurorul general, Alexandr Stoianoglo, „a confirmat că ar exista mai multe întrebări despre modul în care a fost intentat acest dosar și modul în care a evaluat”.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a anunțat astăzi că formațiunea va solicita organului de urmărire penală să verifice contextul în care a fost instrumentat și folosit acest dosar, inclusiv cel politic. Socialiștii spun că prin asta au decis să ia măsuri și să informeze cetățenii cu privire la cine stă în spatele acestor atacuri.

Bătrîncea califică dosarul drept unul „de șantaj aplicat de fostul regim Plahotniuc” și spune că învinuirile sunt nefondate. „Absolut nimeni nu va putea prezenta nicio dovadă că PSRM a încălcat măcar o dată legislația”, a spus acesta.

„În anul 2016 fosta guvernare oligarhică al lui Plahotnicu a dat ordin Procuraturii Generale, un ordin absolut ilegal, anticonstituțional, să pornească un dosar împotriva PSRM, pe niște fapte inventate. Vom face demersuri oficiale către mai multe instituții de drept ca să constatăm că în spatele acestor presupuse dosare penale se află doar acțiuni ilegale și abuzive ale fostului”, a spus socialistul.

Acesta motivează să solicitarea se face în contextul în care, luni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, „a confirmat că ar exista mai multe întrebări despre modul în care a fost intentat acest dosar și modul în care a evaluat”.

„Pornind de la aceste confirmări oficiale, PSRM va depune o plângere penală în care va cere să fie verificat modul în care a fost pornit acest dosar, contextul în care a fost instrumentat și folosit, inclusiv cel politic, și în acel moment controversat de la finele lui 2019 când acest doar practic a fost redeschis tot de cei care l-au închis înainte din lipsă de probe. Avem toate motivele să credem că redeschiderea dosarului este o continuare a șantajului la adresa PSRM. Noi cerem ca cei care s-au folosit de astfel de mijloace ilegale să fie aduși în fața justiției”, a mai spus Vlad Bătrîncea.

Citește și: (VIDEO) Stoianoglo acuză nereguli în dosarul privind finanțarea PSRM: A fost reluat sub presiuni politice majore

Deputatul a mai declarat că cei din PSRM bănuiesc cine stă în spatele dosarului, dar vor „un răspuns oficial și o soluție pentru pedepsirea celor care au crezut că prin șantaj politic pot să stea o viață șa putere”.

Luni, 20 ianuarie, Alexandr Stoianoglo a acuzat nereguli din partea șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în dosarul privind finanțarea Partidului Socialiștilor. Potrivit lui Stoianoglo, primele acțiuni procesual-penale au avut loc încă în iunie 2016, iar ulterior au avut un „caracter neplanificat și neconsecvent” timp de 3 ani.

La rândul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, arestat pentru 20 de zile, îi acuză pe președintele Igor Dodon și procurorul general Alexandr Stoianoglo că ar sta în spatele dosarului său.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X