După Filat, urmează Platon. Instanța de judecată i-a redus cu doi ani termenul de detenție

Autor: , in Actualitate / Justiție / 22 ianuarie, 2020, 18:24

Magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, au au examinat azi câteva demersuri ale avocaţilor lui Veaceslav Platon şi au redus termenul de detenţie al acestuia cu 565 de zile, relatează publika.md. Se întâmplă după ce fostul premier, Vlad Filat, a beneficiat și el, vara trecută, de reducerea termenului de detenție cu 685 de zile, adică un an şi zece luni, conform unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la baza căreia a stat o hotărâre a CtEDO privind condiţiile de detenţie.

Potrivit sursei citate, apărătorii lui Platon s-au plâns de condiţiile de detenţie din penitenciarul nr. 13, dar şi de faptul că Platon nu a fost eliberat din puşcărie şi trimis în Ucraina, aşa cum a cerut în urmă cu o lună, procurorul general de la Kiev.

Atunci, Ucraina a anunţat că în 2016 Veaceslav Platon a fost extrădat cu încălcări, ceea ce înseamnă că ancheta ar trebui să revină la faza iniţială.

Astfel, avocaţii lui Platon au depus plângeri împotriva instituţiei care execută hotărârea judecătorească de condamnare, împotriva organului de urmărire penală şi împotriva administraţiei penitenciarului nr. 13.

Tot astăzi, Procuratura Generală a refuzat să-l întoarcă pe Veaceslav Platon în Ucraina.

Veaceslav Platon a fost reţinut în 2016 de serviciile speciale din Ucraina, după ce autorităţile de la Chişinău l-au dat în căutare internaţională.

Ulterior, Platon a fost extrădat în R. Moldova, unde a fost condamnat în două dosare penale: pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul BEM şi pentru corupere activă într-o cauză penală de prejudiciere a unor companii de asigurări.

Pe rol mai este un dosar în care Platon e acuzat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false. În această anchetă, Platon mai riscă până la zece ani de puşcărie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X