Guvernul spune DA modificării Constituției. Experții atenționează că Dodon obține atribuții în domeniul justiției (DOC)

Autor: , in Populare / Social / 22 ianuarie, 2020, 14:42

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe o hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în articolele ce țin de activitatea judecătorilor. Hotărârea urmează să fie aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Conform hotărârii, judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM. Până în prezent, judecătorii care au susținut concursul erau numiți în funcție pentru prima dată pe un termen de 5 ani și, ulterior, numiți în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, stabilit în condiţiile legii.

O altă modificare ține de excluderea prevederii privind numirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor instanţelor judecătoreşti pe un termen de 4 ani, la propunerea CSM, dar și obligația vechimii de cel puțin 10 ani pentru vicepreşedinţii şi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie.

În partea ce ține de deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora, conform noii modificări ele trebuie să fie
adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Totodată, se adaugă faptul că judecătorii au doar imunitate funcțională în condițiile legii.

Citește și: Experți: În timp ce noi discutăm despre Morari și Plahotniuc, PSRM vrea modificarea Constituției pentru a-i atribui lui Dodon atribuții în domeniul justiției

Noul concept presupune modificări și la capitolul resursele financiare ale instanţelor judecătoreşti, indemnizaţia şi alte drepturi.

Astfel, dacă până în prezent resursele financiare ale instanţelor judecătoreşti erau aprobate de Parlament şi erau incluse în bugetul de stat, de acum Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Modificări vor fi operate și la capitolul ce ține de componența Consiliului Superior al Magistraturii.

După aprobarea, hotărârea va fi remisă Curții Constituționale pentru avizare, iar ulterior va fi prezentată Parlamentului spre examinare.

Săptămâna trecută, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, și avocatul Ștefan Gligor, au declarat în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE că prin aceste modificări președintele Igor Dodon încearcă să își subjuge domeniul justiției.

Cu referire la Proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de asigurare a independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2020-2023, Gligor susține că PSRM vrea să modifice Constituția prin a oferi președintelui prerogativa de a numi judecători la Curtea Supremă de Justiție, precum și excluderea vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani pentru a putea fi numit judecător al Curții Supreme de Justiție.

„În timp ce noi discutăm despre Morari și Plahotniuc, acești oameni vor să ia în brațe justiția. Deci, în anul 2020 socialiștii vor să modifice Constituția și să îi adauge atribuții suplimentare lui Dodon în domeniul justiției. Ei vor să-i permită lui Dodon se numească judecători la Curtea Supremă a Justiției. Mai mult ei vor să elimine criteriul de 10 ani experiență de judecător pentru numire a unui judecător la CSJ. Deci, asta înseamnă că un judecător a intrat în prima instanță, a lucrat jumătate de an și apoi poate merge la CSJ, ori dacă vreți judecătorii de la Curtea Supremă ar trebui să fie cei mai experimentați și echidistanți oameni din sistem”, a mai spus Ștefan Gligor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X