Foto: Facebook/Igor Dodon

După prezența din cadrul unei emisiuni televizate, la scurt timp de la instalarea sa în funcție, procurorul general Alexandr Stoianoglo a punctat din nou decisiv la impresia artistică luni, când a citit mai bine de o oră un raport cu privire la activitatea procuraturilor specializate, PCCOCS și PA. După ce a vorbit despre o serie de nereguli comise de cele două procuraturi, despre care s-a tot discutat în acești ani, Stoianoglo chiar și-a cerut scuze în fața cetățenilor pentru ilegalitățile comise de actualii săi subalterni. În special faza cu scuzele i-a înduioșat extrem pe unii, care au și afirmat fără tăgadă că Procuratura are un „altfel de șef”.

Trebuie să recunosc că Stoianoglo a citit un raport bun. A punctat exact acolo unde trebuia, a atins dosare sensibile, precum jaful din sistemul bancar sau cele care au implicat interceptările telefonice. A lansat acuzații și a promis dreptate.

Și cei care spun că o astfel de abordare din partea unui procuror general nu a mai existat au dreptate. Dar nicio Procuratură Generală precum cea din ultimii 10 ani, subjugată inițial de interese mafiote, iar apoi acționând ca o veritabilă grupare mafiotă, nu am am mai avut.

Nu trebuie însă să uităm că absolut toate problemele despre care a vorbit Stoianoglo în conferința sa de presă, toate dosarele pe care le-a vizat în raport, sunt unele foarte cunoscute, despre care s-a tot vorbit de-a lungul timpului. În fond, Stoianoglo nu a scos nimic nou la suprafață. Doar a venit cu o abordare nouă. Dar abordări noi văzuserăm la început de cale și pe la Zubco sau Gurin. Nu mai e nevoie să spun cât de rușinoase s-au dovedit a fi, până la urmă, mandatele celor doi.

Totuși, chiar și în acest raport, atât de lăudat de unii, s-au strecurat și unele detalii care, în viziunea mea, pun la îndoială sinceritatea lui Stoianoglo. Mă refer, în special, la dosarul privind finanțarea PSRM, acolo unde procurorul general începuse promițător, semnalând lipsa de progrese într-o cauză penală care demarase încă în 2016. Ulterior însă Stoianoglo s-a arătat deranjat că din noiembrie acest dosar a căpătat turații noi, iar Viorel Morari a implicat zeci de procurori și ofițeri de urmărire penală în el.

Mai mult, Stoianoglo a mers mai departe, acuzând că dosarul privind finanțarea PSRM ar fi fost repornit în urma unor „presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie și decembrie”. El a mai acuzat și ilegalități în comasarea a două cauze penale. Iar aici Stoianoglo chiar a dat dovadă de exces de zel, pentru că eu nu prea am văzut „presiuni politice majore” în noiembrie și decembrie, perioadă când deja guvernarea aparținea în totalitate socialiștilor.

Stoianoglo a ținut să precizeze că Procuratura Generală „nu s-a implicat în acest dosar”, doar că prin declarațiile cu pricina, prin care a desființat acțiunile procurorilor în cauza penală din ultima perioadă, a acuzat ilegalități și a vorbit despre „presiuni politice majore”, de fapt a transmis un mesaj evident: că în acest dosar ar trebui să se mai coboare turațiile.

Mai ales că toate problemele lui Morari din partea lui Stoianoglo par să fi început anume după 2 decembrie, când procurorii din dosar s-au adresat la FISC după informații vizând mai mulți apropiați ai lui Dodon, inclusiv deputați socialiști.

Sigur că putem să luăm în calcul că Morari s-a activizat atât de mult în acest dosar, la fel ca și în altele, inclusiv privind jaful din sistemul bancar, din cauza că simțea că ar putea să aibă probleme. Dar asta nu înseamnă că Stoianoglo ar trebui să pună cruce pe dosarul privind finanțările PSRM și nici într-un caz să aibă astfel de abordări publice.

Viorel Morari a comis ilegalități, așa cum reiese și din raportul lui Stoianoglo. Cu siguranță merită să i se ceară socoteală și să fie tras la răspundere pentru tot ce a comis. Dar Stoianoglo nu trebuie nici pe departe să se oprească la el.

Și poate ar trebuie să înceapă chiar din jurul său, cu unii dintre adjuncții săi corupți și cu probleme de integritate pe care i-a promovat, cu odiosul Igor Popa pe care l-a făcut șef la Procuratura Ciocana și cu mulți alți subalterni de-ai săi.

Așa Stoianoglo ar putea demonstra că este sincer în intențiile sale și că își face cu adevărat treaba. Jumătățile de măsură și abordările diferite asupra unor dosare, în dependență de cine sunt cei vizați în ele, nu pot fi acceptate.

Iar eu aștept cât de curând și vreun raport măcar (dacă nu rezultate) despre progresele în dosarele privind jaful din sistemul bancar, Aeroport, Air Moldova, Metalferos, interceptările ilegale, situația din iunie 2019, finanțările PSRM, etc.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here