Air Moldova acuză „presiuni din partea instituțiilor politice și a organelor de anchetă” din R. Moldova

Autor: , in Social / 23 ianuarie, 2020, 14:01

Compania care a privatizat Air Moldova acuză „presiuni din partea instituțiilor politice și a organelor de anchetă” din Republica Moldova și vorbește despre situația datoriilor de la Air Moldova.

„Punerea sub sechestru a capitalului statutar și a activelor companiei nu o singură dată a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare a „Air Moldova”. Atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene. Totodată, statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei”, conform unui comunicat remis de sursa citată.

Compania mai spune că investitorii „au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și au restructurat datoriile existente”.

„În pofida multiplelor învinuiri care aveau drept scop formarea unei imagini negative, investitorii „Civil Aviation Group” și colectivul „Air Moldova” au continuat să lucreze în beneficiul companiei și al pasagerilor. Fondatorii „Civil Aviation Group” au achitat peste 80% din datoriile companiei de stat „Air Moldova”. Pe lângă datoriile de bază au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat „Moldatsa”, „Autoritatea Aeronautică Civilă” și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare. Compania aeriană „Air Moldova” își realizează activitatea operațională fără devieri, iar drept priorități rămân securitatea zborurilor și confortul pasagerilor în conformitate cu cerințele internaționale, fapt confirmat prin investițiile în valoare de 181 milioane lei în anul 2019”, se mai spune în comunicat.

Citește și: Ce șanse sunt ca Air Moldova să revină în proprietatea statului; Datoriile sunt mai mari de un miliard

Cei de la Air Moldova susțin că în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, din 21 ianuarie 2020, Directorul General al „Air Moldova” a prezentat poziția investitorilor de a continua realizarea planului investițional, în cazul în care vor înceta atacurile din partea statului.

Declarația companiei vine după ce acum două zile, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a declarat că, investitorul care a privatizat Air Moldova nu a investit bani din surse proprii în operatorul aerian, iar datoriile acestuia rămân mai mari de un miliard de lei.

Potrivit informațiilor prezentate de către Dodon, compania nu și-a respectat angajamentul contractual, de a achita datoriile Air Moldova în valoare de 1,2 miliarde de lei și să vină cu noi investiții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X