Dan Dungaciu, despre gafa lui Zelenski privind „ocuparea” Bucovinei de nord de români: Kievul se lasă dus de valul creat de Moscova

Autor: , in Social / 23 ianuarie, 2020, 18:24

Kievul face greșeala de a se lăsa dus de valul creat de Moscova în privința revizionismului istoric, iar declarația recentă a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, se înscrie în această paradigmă, consideră Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, potrivit universul.net.

Într-o analiză pentru sursa citată, Dungaciu crede că Ucraina ar face astfel o „greșeală istorică”, mai ales că nici istoria, nici prezentul nu justifică o astfel de atitudine față de un vecin corect precum România. „Sper să nu devină asta o politică și sper că rămâne un accident de parcurs”, susține Dan Dungaciu.

Expertul atrage însă atenția că ieșirea lui Zelenski nu poate fi decuplată de la contextul mai larg și dificil, al cultivării de lung parcurs a unui sentiment antiromânesc profund în societatea ucraineană. Un demers care a pornit de la cel mai înalt nivel și care a continuat cu motoarele turate la maximum până și în timpul revoluțiilor orange din Ucraina, deși ele, teoretic, vesteau liberalizarea și deschiderea țării spre Occident.

„Din păcate, domnul Zelenski se așează pe un val reticent la adresa României, care a fost profund întreținut la Kiev la nivel de autorități dintre cele mai înalte”, spune Dan Dungaciu.

Amintim că ieri, într-o înregistrare video, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, chiar dacă în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat pe 10 septembrie 1919.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X