Protest unionist la Președinție: „Turistul de lux Igor Dodon nu poate diminua infracționalitatea juvenilă” (FOTO)

Autor: , in Politic / 23 ianuarie, 2020, 14:37

Mișcarea Politică UNIREA (MPU) a organizat joi un „minut al tăcerii” în fața Președinției din Republica Moldova, în semn de protest, spun reprezentanții mișcării, față de „creșterea necontrolată a infracționalității juvenile, în timp ce Igor Dodon își continuă agenda sa de turist de lux, iar regimul său, nu este în stare să facă nimic pentru a diminua din amploarea fenomenului grav și fără precedent”.

Pentru îmbunătățirea situația, MPU propune câteva actiuni:

1. Rechiziționarea tuturor armelor albe și a armelor detinite fără acte corespunzătoare. Verificarea tuturor dețînătorilor legali de arme, a stării prishologice a acestora, a regimului păstrării armelor etc

2. Obligarea tuturor instituțiilor statului, autorităților publice, agenților economici și a tuturor celorlalte entități juridice să verifice situația în cadrului entităților lor sub aspectul existenței/descoperii riscurilor care țîn de comiterea de infracțiuni: persoane din grupe de risc, informații cu privire la comportament periculos etc și raportarea în scris a situației la secția de poliție la care sunt arondati.

3. Obligarea tuturor părinților, a ingrijitorilor legali să verifice situația copiilor avuți la intrenire pentru aflarea informațiilor legate de persoane, în special tineri și copii, care s-au manifestat agresiv sau prezintă risc sub aspectele menționate mai sus.

4. Verificarea de către părinți/îngrijitori a tuturor conturilor copiilor de pe rețelele de socializare, a e-mail-urilor, a telefoanelor, pentru aflarea informațiilor relevante care ține de consumul de alcool, consumul de droguri, fumat, comportament degradant și violent, utilizarea limbajului licențios. Ștergerea tuturor profilurilor false și ascunse. Monitorizarea situației de mai departe.

5. Verificarea de către asistenții sociali a și poliției a modului în care comunicarea dintre tineri și copii în spațiul public și virtual revine în parametrii unor discuții conforme, fără instigare la ura, la crimă, fără amenințări, limbaj licențios etc

6. Verificarea de cațere poliție a tuturor familiilor și persoanelor vulnerabile, care s-au manifestat anterior în mod agresiv, au comis violență în familie sau comunitate, consumă alcool etc

7. Patrularea de către poliție a locurilor unde tinerii se adună, se distrează. Întreruperea activității localurilor de noapte (cluburi, baruri, discoteci) pentru a face anunțuri de avertizare a tinerilor asupra neadmiterii violenței, a consumului în exces de alcool, a consumului de droguri. Expunerea masurilor care urmează a fi luate de poliție, comunicarea numerelor de telefon și a datelor de contact relevante.

8. Efectuarea săptămânală de ore de educație civică, în școli, colegii, univestitati etc, pentru atragerea atenției asupra situației extreme în care se află RM, aflarea informațiilor privind persoanele care prezintă risc, prezentarea informațiilor relevante cu privire la crimele deja comise și consecințele lor, aplicarea, cu priotate și la toate nivelele, a metodelor specifice se diminuade și prevenire a delincvenței juvenile.

9. Obligarea MAI și MAPN să efectueze verificarea tuturor recruților ai angajaților sub aspectul punerii în aplicare a măsurilor descrise mai sus.

Reprezentanții MPU propun ca la 1 martie autoritățile să prezinte un raport complet asupra evoluției situației.

Amintim că în ultimele săptămâni în Republica Moldova au avut loc mai multe crime sonore. Un caz a avut loc în noaptea de 1 ianuarie la Costești, Ialoveni, unde un tânăr a fost omorât în bătaie de către alți doi. Altul s-a petrecut la Orhei, unde un băiat de 12 ani a fost ucis de un adolescent de 14 ani.

Subiectul criminalității a fost discutat la ultima ședință a Consiliului Superior de Securitate (CSS), prezidat în această săptămână de Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X