Consiliul Concurenței susține că nu a identificat probe cum că există înțelegeri de cartel la majorarea prețurilor la carburanți, fapt cu care premierul Ion Chicu nu este de acord. Astfel, acesta este de părere că formarea prețurilor pentru produsele petroliere nu trebuie lăsată la discreția agenților economici și a semnat o dispoziție de creare a unui grup de lucru care să identifice soluții pentru rezolvarea problemelor din acest domeniu.

În cadrul unei ședințe de lucru de la Guvern, premierul a început ședința cu discutarea creșterii, în luna ianuarie, a prețurilor pentru carburanți. Acesta a anunțat că a fost creat un grup de lucru, sub conducerea vicepremierului Serghei Pușcuța, cu misiunea de a monitoriza evoluția prețurilor pe piață pentru grupurile de produse social importante. De asemenea va fi monitorizată evoluția indicatorilor principali macroeconomici.

Primul subiect abordat de premier a fost evoluția prețurilor la carburanți și a solicitat informație de la reprezentantul ANRE.

Director ANRE, Ștefan Creangă, a informat prim-ministrul că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere și 710 stații de alimentare cu produse petroliere în țară. În structura vânzărilor 70.3 % e motorina, 20.8% e benzina și 8.9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Domnul Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 Ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

La rândul său reprezentantul Consiliului Concurenței a informat că CC a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt.

„CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista”, a spus reprezentantul Consiliului Concurenței. În context, Chicu s-a anunțat îngrijorat de eficiența activității CC, care deține o echipă de 130 de specialiști, dar nu este capabilă să identifice și să combată eficient înțelegerile de cartel.

În finalul ședinței, șeful Executivului a solicitat MEI, MF și ANRE să examineze timp de o săptămână efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a cerut premierul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here