Ion Druță

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, a obținut licență de avocat și va putea activa în calitate de apărător.

O decizie în acest sens a fost luată joi, 23 ianuarie, de către Comisia de licențiere a profesiei de avocat.

Hotărârea poate fi contestată în termen de 30 de zile la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

De menționat că, Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Cauza penală a fost inițiată după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în anii 2016-2019, fiind constatată „o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate”. În ultimii trei ani, în declarațiile de avere și interese, Ion Druță nu a indicat însă faptul că ar fi achiziționat bunuri.

Citește și: (VIDEO) Ședința CSM la care urma să fie desemnat înlocuitorul lui Druță, anulată din lipsă de cvorum

La 2 octombrie, Procuratura Anticorupție anunța despre reținerea pentru 72 de ore a lui Druță, în urma audierii acestuia, în temeiul depistării în cadrul perchezițiilor biroului și domiciliului acestuia a obiectelor de natură să confirme bănuiala rezonabilă privind comiterea faptei de îmbogățire ilicită.

Procurorii anticorupție au depus un demers la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, privind aplicarea arestului preventiv asupra lui Druță. Totuși, această solicitare nu a fost satisfăcută. Druţă a rămas a fi cercetat în libertate, după ce magistraţii Curţii de Apel Chişinău au respins ca nefondat recursul procurorului, care au insistat ca Druţă să fie plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

La 24 octombrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au reușit să se întrunească în ședință, la a tria tentativă. Având cvorum, magistrații au examinat și aprobat sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

La 30 octombrie Procuratura Anticorupție anunța că a aplicat sechestru în valoare de 12,8 milioane de lei pe bunurile imobiliare și autovehiculele lui Druță.

Amintim că, la începutul lunii decembrie 2019 și fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Mihai Poalelungi, a obținut licență de avocat și va putea activa în calitate de apărător.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here