Foto: Guvernul RM

Măsurile întreprinse în procesul de înregistrare la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere ar fi dus la micșorarea termenului de așteptare de la două luni și jumătate la o lună și jumătate. Anunțul a fost făcut de șefa Agenției Servicii Publice (ASP), Tatiana Cunețchi, în cadrul unei ședințe la Guvern, convocată de premierul Ion Chicu, la tema îmbunătățirii procesului de obținere a permiselor de conducere și eliminarea corupției din sistem.

Potrivit directoarei ASP, printre măsurile identificate sunt creșterea numărului de examinatori și achiziționarea mai multor mașini. Totodată, ASP cooperează intens cu CNA în scopul prevenirii abordărilor de corupție și, în zilele următoare, va începe un program de instruiri anti-corupție pentru angajați.

Ion Chicu a solicitat directorului ASP să subordoneze direct Departamentul de profil, pentru a fi conectat la evoluția lucrurilor, și a cerut revizuirea cadrului legal în cazul pierderii permisului de conducere, care, în prezent, presupune trecerea repetată a tuturor etapelor de obținere a actului.

Clasificarea școlilor și a instructorilor auto

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a prezentat o concepție de creștere a calității procesului de instruire în școlile auto, care presupune un set de măsuri și termeni. În etapă finală, va exista un clasament al școlilor auto și al instructorilor, care va oferi candidaților posibilitatea de a alege cea mai bună școală și cel mai bun instructor, din perspectiva calității obiective a serviciilor oferite.

Examinarea medicală a candidaților nu este eficientă

Directorul Agenției de Guvernare Electronică a prezentat informația despre procesul de examinare medicală a candidaților. În acest scop, anual se cheltuie cca 70 milioane lei, iar 99.5% din aplicanți sunt apți. Acest fapt este o probă de ineficiență a procedurii, potrivit Guvernului.

Totodată, premierul a accentuat necesitatea eliminării condiției de examinare medicală pentru redobândirea permisului.

Simplificarea procedurii procedurii de înlocuire a permiselor vechi cu cele noi

Ion Chicu a solicitat informație despre necesitatea preschimbării permiselor de conducere după model nou și cum pot fi simplificate procedurile.

Potrivit Guvernului, reprezentanții ASP au menționat că legislația nu obligă șoferii să-și actualizeze permisele de tip vechi, dar acestea nu corespund Directivelor Uniunii Europene, astfel șoferii întâmpină probleme în afara țării.

„Premierul a cerut revizuirea cadrului legal pentru simplificarea procesului de preschimbare a permiselor de tip vechi și continuarea măsurilor pe termen scurt și lung pentru eficientizarea mecanismelor de obținere a permiselor de conducere”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Citește și: Problemele în susținerea probelor de obținere a permiselor de conducere, discutate la Guvern. Ce vor să întreprindă autoritățile

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here