Ani grei de pușcărie pentru trei bărbați care au deposedat trei proprietari de imobile din Chișinău

Autor: , in Justiție / 28 ianuarie, 2020, 18:10

Trei bărbați au fost condamnați la 18, 12 și, respectiv, 5 ani și 6 luni de închisoare pentru deposedarea, prin escrocherie și folosirea documentelor oficiale false, a trei proprietari de imobilele din Chișinău. Inculpații sunt locuitori ai capitalei, cu vârstele cuprinse între 27 și 42 ani, iar unul dintre aceștia a mai fost condamnat și își ispășește pedeapsa pentru altă fapte de escrocherie, începând cu anul 2017.

Aceștia au fost învinuiți de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) că, în perioada 2014-2015, au pus la cale o schemă prin care au lăsat-o fără un teren de construcții și o casă în fază pre-finală de construcție din sectorul Buiucani al capitalei pe o femeie au deposedat-o de apartamentul din sectorul Râșcani al capitalei pe o altă femeie și au privatizat un apartament din același sector, prin prezentarea actelor false către Consiliul municipal Chișinău.

Suma totală a prejudiciului cauzat de către condamnați față de părțile vătămate se cifrează la peste 2 milioane de lei.

Inculpații acționau coordonat, prin obținerea informațiilor cu caracter personal ale proprietarilor, inclusiv de la Oficiul Cadastral, după care la notar se prezentau cu persoane asemănătoare proprietarilor, cu buletine de identitate false și perfectau procuri, prin care le împuterniceau pe alte persoane recrutate să vândă imobilele. Ultimele s-au dovedit a fi persoane vulnerabile – un om al străzii, dar și un bărbat cu probleme de sănătate mintală.

Pe primul, inculpații l-au ajutat să-și restituie buletinul de identitate, pe care-l avea gajat pentru anumite datorii; iar celui de-al doilea bărbat i-au cumpărat vestimentație prezentabilă și costisitoare, pe care i-au oferit-o pentru întâlnirile organizate în scopul de vânzare a imobilelor, astfel încât să-i confere un aspect îngrijit și credibil de vânzător.

Procurorii vor contesta sentința pronunțată de judecători pe motivul blândeții acesteia în privința celor ce au fost condamnați la 18 ani și respectiv 12 ani, iar în privința celui de al treilea condamnat, care deține un grad de invaliditate și, respectiv, constituie o circumstanță atenuată, sentința nu va fi contestată.

De asemenea, procurorii vor contesta sentința în partea care ține de faptul că ilegalitățile comise de cei trei condamnați nu au fost considerate ca activitate de grup criminal organizat, fapt care are importanță pentru individualizarea pedepselor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X