Doi cetățeni moldoveni, blocați în Wuhan, epicentrul focarului coronavirus

Autor: , in Actualitate / Social / 28 ianuarie, 2020, 17:50

Doi cetățeni ai Republicii Moldova sunt blocați în Wuhan, orașul care se identifică cu focarul noului tip de coronavirus. Informația a fost confirmată pentru Cotidinaul.md de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Cei doi au restricții de circulație în urma interdicțiilor impuse de autoritățile chineze, care încearcă să evite răspândirea virusului.

Potrivit MAEIE, ambasadara R. Moldova în China a fost contactată de doi cetățeni moldoveni, care au comunicat că se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, în prezent, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire.

Ambasada a contactat autoritățile chineze în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către aceștia a orașului aflat în carantină.

Alte două familii, care locuiesc în alte provincii, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări.

Potrivit ultimelor informații la 28 ianuarie 2020, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus 2019-nCoV a atins cifra de 4474, iar numărul persoanelor decedate atingând cifra de 106 persoane.

„Misiunea noastră menține legătura cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze „wechat”, prin intermediul paginii oficiale, poștei electronice și telefoanelor misiunii diplomatice, aceștia cu regularitate fiind informați despre evoluția măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului și recomandările autorităților în vederea stopării răspândirii acestuia”, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Potrivit Ministerului, în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, aeroportul din orașul Wuhan a fost închis. La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi.

„MAEIE reiterează avertismentul de călătorie în Republica Populară Chineză, și recomandă cetățenilor moldoveni evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, urmare izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus), participând în comun cu autoritățile din țară la elaborarea măsurilor de protecție ce se impun. Ambasada de la Beijing va monitoriza în continuare situația epidemiologică din Republica Populară Chineză, precum și impactul acesteia în raport cu cetățenii R. Moldova”, se mai arată în comunicatul instituției.

Potrivit MAEIE, în prezent în China sunt în jur de 300 de cetățeni ai Republicii Moldova: 134 își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 au domiciliul stabilit în această țară, ceilalți având ședere temporară.

Instituția precizează că nu au fost înregistrate cazuri cu cetățeni moldoveni infectați cu noul virus pe teritoriul chinez.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X