(GRAFIC) TOP 10 țări în care Moldova exportă cel mai mult vin; România e lider

Autor: , in Economic / Populare / 28 ianuarie, 2020, 10:06

România este principalul importator de vin îmbuteliat din Republica Moldova, potrivit cifrelor publicate luni de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.

Anul 2019 a fost cel mai bun pentru Republica Moldova în exporturile de vin, atât ca volum cât și ca valoare, din 2014 până în prezent. Anul trecut țara noastră a exportat 156,6 milioane litri de vin, în creştere cu 9% faţă de 2018.

Din volumul total, vinurile liniştite deţin o cota de 94%, cognac-uri (divinuri) şi distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la aproape 3,1 miliarde de lei, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate câte 3%.

Principala piață de export a vinului îmbuteliat a fost România, atât din punct de vedere al cantităților cât și ca valoare. Peste 6 milioane de litri de vin îmbuteliat au ajuns anul trecut peste Prut.

Iată care sunt principalele piețe de export pentru vinul îmbuteliat moldovenesc:

Exporturile de vin în vrac au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în anul 2019 și au ajuns la 108.002 milioane de litri. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, cu o cotă de 43%.

Cifrele arată că în top 10 țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac se regăsesc Belarus, Georgia, Federația Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China, Italia.

Creșterile volumelor vinului în vrac pentru export se datorează faptului că recolta de struguri a fost una peste media anuală.

În anul 2019 vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, în unele dintre ele în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X