În Parlament e cerută o Comisie care să elucideze „spălarea” banilor ruseşti prin băncile moldovene (VIDEO)

Autor: , in Politic / 28 ianuarie, 2020, 12:44

Fracțiunea Platformei DA cere constituirea unei Comisii de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor care au condus la „spălarea” banilor mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de deputata PPDA, Inga Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Republica Moldova a ajuns să fie plasată în lista statelor monitorizare de instituții internationale, deoarece a admis ca prin sistemul său judecătoresc și bancar să fie comisă o infracțiune financiară de proporţii uriaşe, care a afectat inclusiv sistemul bancar european. Instanțele judecătorești și executorii judecătorești implicați în aceste tranzacții au jucat un rol determinant în schema de spălare a banilor. Importanța deciziilor instanțelor judecătorești în întreaga mașinărie este covârșitoare. Astfel, schema de spălare a banilor nu se oprea doar la tranzacțiile financiare operate între băncile din mai multe țari. Deciziile judecătorilor au avut rolul de a legitima banii murdari, devenind peste noapte legali”, a declarat deputata.

Parlamentara constată că lipsa de acțiuni în investigarea „Laundromatului” şi de prevenire a spălării banilor murdari este cauzată şi de perpetuarea unei rețele dense de indivizi corupți, interesați de aceste tranzacții criminale, dar și a unei influențe determinante a factorului politic asupra desfășurării anchetei.

„Toate aceste circumstanțe urmează a fi stabilite în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă”, a mai spus ea.

Potrivit deputatei, dacă actuala majoritate parlamentară vrea să demonstreze că este interesată real de lupta cu corupția și de eradicarea schemelor frauduloase care au afectat imaginea R. Moldova, au vulnerabilizat sistemul financiar-bancar şi au supus justiția unui control total de către grupări criminale, este obligată să voteze pentru constituirea acestei Comisii.

Amintim că prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară va avea loc la mijlocul lunii februarie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X