Un deputat de la Chișinău cere urgentarea redobândirii cetățeniei române pentru moldoveni

Autor: , in Politic / 28 ianuarie, 2020, 11:16

Deputatul Iurie Reniță face un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) pentru identificare a unor soluții de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către ANC. „Redobândirea cetățenii române de către basarabeni constituie un act firesc și reparatoriu față de ilegalitățile și atrocitățile comise de autoritățile sovietice în anii 1940 și 1944, odată cu ocuparea teritoriului dintre dintre Nistru și Prut și de la Munte până la Mare”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

„Chiar dacă sub aspect legal termenii de examinare a dosarelor au fost reduși considerabil în comparație cu anii precedenți, această prevedere juridică nu și-a găsit încă materializarea deplină din varii motive”, scrie deputatul PPDA pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, statistica oficială este una îngrijorătoare: 1) dosare înregistrate: 2017 – 94.916; 2018 – 100.157; 2019 – 100.147; 2) dosare soluționate prin ordin: 2017 – 85.307; 2018 – 47.157; 2019 – 43.551; 3) dosare în lucru: 230.389 (!).

„Consider că ar fi indicat, dincolo de dreptul legal și istoric al basarabenilor la redobândirea cetățenii, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia. Regretabil, dar „nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen „frați români”, iar astăzi deja vorbesc de „ocupația română” doar ca să intre și mai mult în grațiile Moscovei.

Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei”, a mai scris Iurie Reniță.

„Fac un apel respectuos către toți factorii politici guvernamentali și autoritățile române cu responsabilități în domeniul redobândirii cetățeniei să intervină urgent pentru identificarea celei mai indicate soluții, astfel ca cele peste 230.000 de basarabeni din lista de așteptare să poată spune deschis, cu demnitate și cu bucurie la depunerea jurământului: „Mândru că sunt român!”, a adăugat parlamentarul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X