Bolea anunță că PDM a încălcat legislația în iunie 2019, când a instalat corturi în fața mai multor instituții de stat (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 29 ianuarie, 2020, 17:18

În luna iunie 2019, Partidul Democrat din Moldova (PDM) ar fi încălcat legea atunci când a organizat manifestații în fața mai multor instituții publice. Declarații în acest sens a făcut vicepreședintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor tentativei de puci anticonstituțional, Vasile Bolea.

Potrivit lui Bolea, democrații au depus la Primăria municipiului Chișinău solicitări privind manifestațiile de protest pentru perioada 10-30 iunie 2019, în condițiile în care aceștia deja organizau proteste în fața mai multor instituții de stat, precum Guvern, Procuratura Generală, Ministerul de Interne sau Ministerul Finanțelor.

„Astăzi a fost audiat domnul Vasile Pascaru (responsabil din partea Primăriei Chişinău pentru desfăşurarea legală a întrunirilor), care ne-a relatat despre unele manifestații public din acea perioadă, organizate de mai multe persoane și entități. Democrații au declarat la Primăria municipiului Chișinău că aceste manifestații vor avea loc în perioada 10-30 iunie 2019. Au fost elucidate un șir de documente, declarații, dispoziții a Primăriei municipiului Chișinău. Urmare a studierii acestor documente s-a ajuns la concluzia că de către PDM, care a dorit să desfășoare aceste manifestații, s-a depus notificarea începând cu data de 10 iunie. Or acțiunile și manifestații în fața sediilor instituțiilor de stat – Guvern, Ministerul de Interne, Procuratura Generală, Curtea Constituțională, Ministerul Finanțelor au început cu data de 8 iunie”, a declarat Vasile Bolea.

Potrivit deputatului, în acest fel a fost încălcată legislația care prevede că procedura de notificare urmează să aibă loc cu cel puțin cinci zile înainte de data pretinsei întrunirii.

„Comisia a constatat că în acest caz s-a încălcat legea. Legislația prevede că organizatorii întrunirilor poartă răspundere contravențională, penală și civilă după caz pentru încălcarea prevederilor legislației”, a adăugat Bolea.

La întrebarea dacă Primăria municipiului Chișinău a constatat încălcările legislației și a depus cereri și plângeri pentru ca organizatorii să fie atrași la răspundere, Bolea a anunțat că responsabilul de la Primăria Chișinău nu cunoaște astfel de detalii.

Parlamentarul a precizat că, la ședința de astăzi a Comisie au mai fost invitați ex-secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Simion Carp și fostul director al Serviciului de Pază și Protecție de Stat, Anatolie Golea, care pentru a 3-a sau a 4-a oară refuză să se prezinte la audieri.

În context, Bolea susține că va propune plenului Parlamentului ca legislația să fie adnotată în așa măsură „ca aceste persoane să poartă răspundere administrativă și, după caz, penală pentru refuzul de a se prezenta și a face declarații. Este regretabil că persoanele care sunt citate să se prezinte la Comisia de anchetă refuză acest lucru, invocând faptul că au fost citați la Procuratură și au dat respectivele declarații și nu mai au ce să vorbească”, a mai spus Vasile Bolea.

Amintim că activitatea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale a fost instituită prin votul coaliției PSRM-ACUM. Comisia urmează să prezinte în plenul Parlamentului un raport complet până la sfârșitul anului.

Democrații au criticat crerea comisiei, calificând activitatea acesteia drept „vânătoarea de vrăjitori”.

Odată cu demisia Guvernului condus de Maia Sandu, deputatul fracțiunii PAS, Mihai Popșoi, a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de anchetă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X