Stoianoglo, nepregătit pentru audieri pe marginea jafului bancar; Cere încă 3 luni pentru „acțiuni foarte-mega importante”
Procuratura Generală (PG) nu este pregătită să prezinte Parlamentului un raport privind investigarea fraudei din sistemul financiar bancar din Republica Moldova și solicită Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică încă trei luni pentru a pregăti un eventual raport. Întrucât raportul trebuia prezentat la 11 decembrie, iar, ulterior, termenul a fost extins până la 11 ianuarie, astăzi membrii Comisiei au decis că cheme reprezentanții Procuraturii la audieri, la mijlocul lunii februarie, cu un raport intermediar, în cazul în care nu se va reuși realizarea unui raport final.
În debutul ședinței de astăzi a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, vicepreședintele Parlamentului și fost membru al Comisiei parlamentare pentru investigarea furtului miliardului, Alexandru Slusari, a cerut audierea procurorului general pe subiectul investigării furtului din sistemul bancar, amintind că au fost depășiți toți termenii stabiliți în hotărârea Parlamentului din 17 octombrie 2019 privind acest subiect.
„Pe 11 decembrie ne-am convocat cam în aceeași componență și trebuia să îl ascultăm pe procurorul general pe problema furtului miliardului. Comisia de securitate este responsabilă pentru exercitarea hotărârii Parlamentului din 17 octombrie 2019, ce ține de relațiile cu Procuratura Generală. Atunci ați spus că Procuratura nu este gata și abia peste o lună o să fie anunțate audieri. A trecut o lună și jumătate”, a declarat Slusari.
Jizdan: Procurorii spun că au niște acțiuni foarte-mega importante
La rândul său, președintele Comisiei securitate Alexandru Jizdan a declarat că a primit un răspund din partea reprezentanților Procuraturii în care se solicită până la 3 luni pentru definitivarea raportului.
„Atunci când s-a împlinit o lună de zile am trimis demers către procurorul general. Am primit răspuns. Ei spun că nu sunt gata de audieri. Spun că mai au niște acțiuni foarte-mega importante și noi riscăm ca audiind încă o dată reprezentantul Procuraturii la fel să auzim niște scuze precum că nu s-a reușit sau nu știu ce. Cei de la Procuratură solicită de la 2 la 3 luni. Eu propun să discutăm acest subiect și să punem o dată limită concretă la care să obligăm colegii din Procuratura Generală să vină cu un răspuns”, a comentat Alexandru Jizdan.
„Noi nu ne jucăm aici de-a audierile. Nu vreau ca ei să vină și de fiecare dată să spună că mai au nevoie de timp”, a completat Jizdan.
De partea cealaltă Slusari a amintit că sunt 5 ani de când este investigat furtul, iar noul procuror general a preluat funcția de 2 luni, timp în care ar fi trebuit să se familiarizeze cu investigația.
Moțpan: Procurorii trebuie responsabilizați
„Noi nu suntem instanța de judecată și nouă nu trebuie să ni se transmită un dosar penal definitivat. Din momentul în care avem Procuratura Generală cu o nouă conducere, în mod normal, noi trebuie să fim, cel puțin, informați despre mersul investigației. Dacă peste o lună ni se va spune să așteptăm 99 de ani, atunci ne luăm de-o grijă”, a menționat deputatul fracțiunii PAS Oazu Nantoi.
În rezultat, membrii Comisiei au great să audieze reprezentanții Procuraturii Generale la mijlocul lunii februarie. Aceștia vor măcar un raport intermediar.
„Trebuie să responsabilizăm puțin procurorii, deoarece ar putea să tergiverseze cazul”, a comentat deputatul fracțiunii Platforma DA, Chiril Moțpan.
Amintim că la 11 decembrie 2019, Ruslan Popov, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, a declarat că instituția nu poate prezenta raportul întocmit de Procuratura Anticorupție (PA), întrucât noul șef al Procuraturii nu are încredere în Viorel Morari și nu își poate asuma responsabilitatea pentru datele și informațiile colectate de PA.
Popov spunea că abia pe 10 decembrie șeful PA a transmis PG dosarele pe marginea fraudei bancare.
Atunci Viorel Morari declara pentru Cotidianul.md că „situația este stranie”, în contextul în care procurorul general a prezentat informații din acest raport la ședința Consiliului Superior de Securitate și atunci nu au fost îndoieli referitor la informațiile prezentate de PA.
„Este o situație stranie. Anterior am prezentat informații din acest raport, informații care au fost prezentate în cadrul CSS. Mai mult, fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a transmis Parlamentului o notă privind informațiile din raport, iar un rezumat a fost plasat pe pagina de Facebook a PA. Acum deja apar întrebări stranii, în loc să se facă investigații suplimentare pentru a avansa ancheta”, ne-a declarat Viorel Morari.
Comentarii
Aista o sa umble numai cu rapoarte ce huinea§§§