Prețul petrolului a continuă să scadă semnificativ, atingând un nou preț minim al ultimelor 5 luni. La bursa de la Londra, barilul de petrol Brent a ajuns la 57,7 dolari americani.

Este cel mai mic nivel din ultimele 5 luni, ultima dată când petrolul a costat atât de puțin fiind în luna septembrie a anului 2019. Mai mult, de la începutul lunii ianuarie petrolul s-a ieftinit cu aproape 20%, după ce atinsese un maxim de 70,2 dolari americani la 5 ianuarie.

Ieftinirea masivă este cauzată, în special, de calmarea situației în Orientul Mijlociu și de situația din China, acolo unde peste 60 de milioane de cetățeni au fost blocați în orașele lor pentru a nu răspândi coronavirusul. Situația din China trezește îngrijorări în legătură cu o posibilă încetinire a economiei chineze.

Cu toate că petrolul s-a ieftinit masiv în ultimele săptămâni, la Chișinău carburanții s-au scumpit de două ori în luna ianuarie, cu aproape un leu în cazul benzinei și motorinei și cu peste un leu în cazul gazului lichefiat. Petroliștii și-au motivat scumpirile prin creșterea accizului de la 1 ianuarie, cu 34 de bani.

În cadrul unei ședințe la Guvern, Consiliul Concurenței a anunțat că nu a sesizat anumite înțelegeri de carte în cazul ultimei majorări a prețurilor la carburanți.

Afacerile cu carburanți în Moldova, printre cele mai profitabile din Europa

În Moldova anul trecut, potrivit datelor ANRE, erau în jur de 665 de stații PECO la o populație de sub 3 milioane de locuitori.

În România, țară în care populația este de peste 7 ori mai mare, cu 20 de milioane de locuitori, numărul de stații PECO este de 2100, sau de 3 ori mai multe decât în Moldova.

Mai mult, România avea anul trecut 5,7 milioane de automobile, iar fiecărei stații PECO îi revin, în medie, 2714 automobile. În Moldova sunt înregistrate 950 de mii de automobile, ceea ce înseamnă 1420 de automobile la fiecare stație PECO. În Germania e o stație PECO la 3300 de automobile, iar în Marea Britanie – una la 4260.

Totodată, potrivit ultimelor statistici ANRE, în Republica Moldova se vând anual în jur de 809 mii tone de carburanți, raportat la numărul de benzinării asta reprezentând aproximativ 1,2 milioane tone anual pe stație.

În același timp, în România, o stație PECO vinde cel puțin 2,8 milioane tone de carburant pe an.

Potrivit cercetărilor din România, o stație PECO din țara vecină poate fi profitabilă doar dacă vine, în medie, cel puțin 5 tone de combustibil zilnic. În acest moment, în România media este de 7,6 tone zilnic.

Comparativ, în Republica Moldova, o stație PECO vinde, în medie, sub 3,3 tone de carburant pe zi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here