Foto: epochtimes-romania.com

Sergiu Litvinenco și Igor Grosu au solicitat Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze privind eventuala trucare a licitației de procurare a 168 de ambulanțe, despre care Igor Dodon a anunțat anterior că urmează să ajungă în perioada următoare în Republica Moldova. Potrivit deputaților PAS, ambulanțele sunt achiziționate dintr-un împrumut oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Am solicitat Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție informarea despre faptul autosesizării în baza solicitărilor oficiale ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a informațiilor mediatizate privind trucarea licitației de procurare a celor 168 de ambulanțe achiziționate din împrumutul oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv etapa de instrumentare a cauzei penale. În situația în care organele de drept vizate nu instrumentează la moment o cauză penală pe marginea circumstanțelor expuse referitoare la procurarea lotului de 168 ambulanțe, am solicitat autosesizarea pe marginea informației publice accesibile și informarea în scris despre măsurile întreprinse”, a scris Sergiu Litvinenco pe contul său de Facebook.

„În primul rând, ambulanțele se procură dintr-un împrumut de 12 milioane euro oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Anterior s-a afirmat că ele nu ar corespunde cerințelor stabilite, în esență fiind vorba de o formula de sustragere a mijloacelor financiare publice; de exemplu, deși nouă companii au procurat documentele de tender despre care s-a anunțat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, doar una singură a aplicat; caietul de sarcini nu corespunde rigorilor internaționale, incluzând utilități care au dus la majorarea costului unei ambulanțe, iar conform estimărilor prealabile prejudiciul cauzat doar prin procurarea utilităților neconforme standardelor (consumabile) se ridică la două milioane de lei”, a mai scris Litvinenco.

Potrivit lui, cu toate că fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat anterior că ar fi fost demarate negocieri cu compania câștigătoare privind rezilierea respectivului contract sau ajustarea contractului la standardele stabilite, guvernarea actuală afirmă că în curând aceste ambulanțe vor ajunge în țară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here