Conducerea Platformei Demnitate și Adevăr, președintele Andrei Năstase și vicepreședintele Igor Munteanu, au avut o întrevedere cu Oliver Varhelyi, comisarul European pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere.

„Am reiterat că Platforma DA este partidul dedicat misiunii de apropiere și integrare firească a R. Moldova în cadrul Uniunii Europene. Am discutat mai multe aspecte legate de procesele politice și electorale din ultimii ani, situația economiei naționale și perspectivele cooperării directe cu fondurile structurale ale UE. În particular, am sugerat Comisarului Oliver Varhelyi mai multe direcții esențiale pentru creșterea economică durabilă și dezvoltarea mediului de afaceri, prin facilități țintite, politici de simplificare a reglementărilor și resurse alocate noilor afaceri (start-up-uri). Moldova are mare nevoie de investiții sporite în infrastructură, de fonduri pentru dezvoltarea coridoarelor europene de transport (TEN-T), crearea rețelelor de furnizare alternativă a energiei electrice (ENTSO-E) și a rețelelor de gaze naturale, aflate în diverse etape de construcție”, a declarat Andrei Năstase, după întrevedere.

„Reprezentând o comunitate de cetățeni cu aspirații europene, am dorit și am aflat din partea celui mai înalt oficial european pe subiectul politicilor de vecinătate despre noile orizonturi pe care le vor putea ținti propunerile DG Near cu privire la politicile UE în raport cu Parteneriatul Estic, noile priorități de integrare și colaborare în domeniul transportului internațional și național, asigurarea securității energetice și condițiilor pentru dezvoltarea economiei verzi și digitale, creșterea capitalului social și consolidarea rezilienței statelor”, a mai menționat președintele Platformei DA.

„Deoarece R. Moldova și UE vor lansa în curând negocieri asupra noii Agende de Asociere (2021-2027), am reiterat dorința cetățenilor moldoveni de a extinde programele de finanțare directă a autorităților locale și regionale din R.Moldova (după modelul ”European village”), reducerea tarifelor de roaming, dar și de finanțare a micilor afaceri dezvoltate prin proiecte greenfield și hub-uri industriale integrate cu centrele de cercetare existente. Este foarte important de a urmări mai multe investiții în programele de educație vocațională, accelerarea reformelor în sistemul organelor de drept și ale procuraturii, integritatea serviciului public și cimentarea practicilor de bună guvernare”, a încheiat Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here