Bilanțul Poliției pentru 2019 și prioritățile pentru 2020. Criminalitatea pe raioane și pe sectoarele Capitalei

Autor: , in Social / 31 ianuarie, 2020, 14:10

Promovarea integrității și a respectării drepturilor omului prin implementarea principiului de toleranță zero față de corupție, discriminare și rele tratamente în activitatea Poliției este una dintre obiectivle Poliției pentru anul 2020. Printre obiective se numără și aprobarea procedurilor standard de operare în domeniul reținerii, deținerii şi escortării persoanelor. Prioritățile Poliției pentru anul curent, dar și bilanțul anului 2019 au fost publicate într-un raport prezentat publicului joi, 30 ianuarie.

Potrivit Poliției, printre priorități se numără creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, eficientizarea serviciilor publice, gestionarea situațiilor de urgență, reducerea deficitului de personal și asigurarea resurselor logistice și financiare pentru buna desfășurare a activităților Poliției.

„IGP apreciază înalt susținerea MAI și a partenerilor de dezvoltare în realizarea obiectivelor trasate, dar și colaborarea bună pe care o are cu subdiviziunile specializate ale MAI și alte instituții de drept”, se arată într-un comunicat al instituției.

Fenomenul infracțional – la același nivel

Raportul arată că fenomenul infracțional a înregistrat în 2019 o scădere de 0,54%, 51 la sută din numărul total al infracțiunilor înregistrate sunt cele contra patrimoniului.

Totodată, în 2019 a crescut cu 105,2% numărul denunțurilor privind tentativele de mituire din partea cetățenilor.

Chișinău: criminalitatea pe sectoare

La nivel național, municipiul Chișinău este localitatea cu cea mai înaltă rată a criminalității în 2019, iar sectorul Centru, Buiucani și Botanica înregistrează cea mai ridicată rată a criminalității.

Raioanele care înregistrează cele mai ridicate rate ale criminalităţii sunt: Cahul, Cantemir, Criuleni și Dondușeni, iar cele mai scăzute sunt Bender, Sîngerei, Dubăsari, Fălești și Glodeni.

Siguranța rutieră

La capitolul siguranței rutiere și patrulare, accidentele rutiere au înregistrat o descreștere cu 1,6% a numărului de accidente înregistrate și cu 3, 9% a persoanelor traumatizate. Cauza principală a accidentelor rutiere rămâne a fi viteza neadecvată condițiilor de drum și neacordarea priorităților pietonilor.

Potrivit IGP, deficitul de personal la finele anului 2019 a fost de 612 funcții polițienești de ofițeri, 782 de subofițeri și 32 funcții civile.

În 2019, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate 270 517 apeluri prin care a fost solicitată Poliția.

Potrivit comunicatului instituției, anul trecut Poliția și-a concentrat eforturile pentru implementarea conceptului de Poliție Comunitară prin pilotarea acestuia la nivel național. Astfel, în cadrul implementării Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 pe parcursul anului precedent au fost renovate 14 Sectoare de poliție și s-au dat în exploatare 10 Izolatoare de detenție provizorie.

Activitatea de bilanț pentru 2019 și prioritățile pentru 2020 poate fi accesată aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X