Cât de cunoscuți sunt deputații în circumcripțiile care i-au ales? Clasamentul popularilor și anonimilor (SONDAJ)

Autor: , in Politic / 31 ianuarie, 2020, 17:26

Doar 17,7% din alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile electorale uninominale. Sunt rezultatele unui sondaj realizat de platforma de monitorizare a promisiunilor electorale deFacto.md în perioada iulie-decembrie 2019 în 45 circumscripții uninominale de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit datelor sondajului, cei mai cunoscuți deputați alesși pe circumscripțiile în care au candidat sunt Alla Pilipețcaia (PSRM), Eleonora Graur (PDM), Liviu Vovc (PPDA) și Ion Groza (independent).

Alegătorii din cele mai mari municipii din republică – Chișinău și Bălți, își cunosc cel mai puțin deputații aleși în circumscripțiile uninominale.

Potrivit cercetării, în municipiul Chișinău cel mai cunoscut deputat este socialistul Vasile Bolea, cu 20%. La polul opus se află deputatul Iurie Reniță (PPDA), cu 0%.

În cadrul sondajului, alegătorilor din circumscripții le-au fost adresate trei categorii de întrebări deschise:

– Cunoașteți cine este deputatul ales în circumscripția din care faceți parte? Dacă da, cine?
– Cunoașteți vreo promisiune electorală pe care a făcut-o acesta pentru alegătorii din circumscripție? Dacă da, care?
– Cunoașteți vreo măsură întreprinsă de deputat pentru a realiza această promisiune? Dacă da, care?

Potrivit autorilor cercetării, sondajul a fost realizat în perioada iulie-decembrie 2019 în 45 de circumscripții electorale uninominale, cu excepția circumscripțiilor din stânga Nistrului, din afara țării și circumcripția nr.17, unde în perioada chestionării mandatul de deputat era vacant.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 4696 de respondenți (în mediu câte 104 respondenți în fiecare circumscripție) în 177 de localități (centre raionale și localități cu cel mai mare număr de populație din circumscripție; în mediu câte 5 localități per circumscripție).

Reprezentarea pe sexe este de 55,2% femei și 44,8% bărbați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X