În Moldova corupția politică la nivel înalt a devenit practic o rutină, iar cazuri care în alte state ar scandaliza opinia publică și ar zdruncina din temelii întreaga țară practic trec nevăzute. 

Și nu e nevoie se mergem prea departe. Bunăoară să ne oprim la București. Să ne imaginăm acolo că aflăm că președintele Klaus Iohannis a primit câte 50 de mii de euro săptămânal de la vreun ex-oligarh pentru a simula niște proteste chiar împotriva lui. Sigur că e un scenariu SF, dar pentru a crea paralela perfectă, să zicem că lua bani pentru astfel de acțiuni de la Liviu Dragnea.

Peste câțiva ani apar niște lideri politici alături de care a protestat, care dezvăluie astfel de detalii șocante. Cum ar reacționa presa, instituțiile de acolo, Parlamentul, procurorii, DNA-ul? Cu siguranță ar ieși un scandal monstru de pe urma căruia cineva ar trebui să răspundă în fața legii. Ori președintele, pentru că a fost mituit, ori cei care au lansat astfel de informații, pentru calomnie.

Desigur, s-ar lăsa cu ani grei de pușcărie dacă s-ar dovedi prima versiune sau cu oprobriu public și dispariție din viața publică pentru calomniatori, în cazul celei de-a doua versiuni.

Dar primul pas normal ar trebui să fie o autosesizare din partea instituțiilor, care să-i cheme la audieri pe cei implicați și să încerce să afle adevărul.

Și toate astea la presiunea mass-mediei și a opiniei publice. Pentru că o societate normală sau care tinde spre normalitate trebuie să știe adevărul, să ceară ca vinovații să răspundă pentru faptele lor.

Câteva exemple relevante

În 2009 Mircea Geoană, favorit cert în fața lui Traian Băsescu, a pierdut alegerile prezidențiale pentru că în timpul campaniei electorale a fost acasă la oligarhul Sorin-Ovidiu Vântu. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Băsescu în cadrul dezbaterii finale dintre cei doi și, după cum spun experții de peste Prut, s-a dovedit a fi decisivă pentru a răsturna soarta alegerilor.

În 2012, președintele Germaniei Christian Wulff s-a văzut nevoit să demisioneze din funcție după ce s-a aflat că a beneficiat, cu mai mulți ani în urmă și într-o perioadă în care deținea o altă funcție publică, de o vacanță plătită de un om de afaceri german. Vă amintește cumva de situații asemănătoare, mai recente, din Republica Moldova?

În 2015 și 2016 Coreea de Sud a fost zdruncinată de mai multe scandaluri de corupție în urma cărora a demisionat premierul, iar apoi a fost demisă și președinta țării.

Ce se întâmplă la Chișinău 

Aici avem doi politicieni care povestesc cu lux de amănunte cum un al treilea, pe când era deputat, primea bani de la un oligarh. Și lua acești bani pentru a sabota niște proteste împotriva oligarhului.

Usatîi și Năstase se jură că Dodon le-a mărturisit cum încasa săptămânal câte un milion de lei de la Plahotniuc și cu toate astea o astfel de dezvăluire este aproape trecută cu vederea, fiind tratată precum ceva neieșit din comun.

Iar acest lucru este extrem de grav și trist în același timp. Pentru că arată încă o dată cât de putredă este societatea în general la noi, nu doar sistemul politic, de vreme ce nu se mai reacționează practic deloc la astfel de declarații, care altundeva ar provoca seisme.

A fost foarte dezamăgitoare, a câta oară, și reacția procurorului general Alexandr Stoianoglo, care le-a spus nonșalant jurnaliștilor că el așteaptă „documente”. Probabil le așteaptă de la vreun porumbel călător, de vreme ce nici Năstase și nici Usatîi nu au fost chemați în fața unor anchetatori pentru a depune elementare depoziții.

A luat apă în gură și Președinția, care a preferat să nu reacționeze nici într-un fel. Deși în mod normal ar fi trebuit să apară niște reacții imediat, urmate de acțiuni în judecată împotriva celor doi „calomniatori”.

Dacă am fi trăit într-o societate cât de cât normală, o astfel de poveste șocantă s-ar fi terminat sau cu urmărire penală pentru Igor Dodon și demisie/demitere, sau cu procese împotriva lui Usatîi și Năstase pentru calomnie, cu dispariția celor doi din politică.

Dar trăim unde trăim. Iar asta și pentru că un șef de stat care nici măcar nu se sinchisește să dezmintă astfel de acuzații grave rămâne favorit cert pentru un nou mandat de președinte.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here