O angajată a Direcției Educație din Florești acuză că a fost demisă pe criterii politice

Autor: , in Social / 31 ianuarie, 2020, 13:49

Larisa Novac, care de șase ani a exercitat funcția de șef-adjunct al Direcției Generale Educație din Florești, de ieri, 30 ianuarie, nu mai are un loc de muncă, după ce Consiliul Raional Florești a decis să lichideze această funcție. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că ACESTA este vorba de un caz de răfuială politică.

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții PAS au declarat că joi, 30 ianuarie, în ședința Consiliului Raional Florești, organizată cu încălcarea prevederilor legale, fără asigurarea transparenței pentru publicul larg, a fost luată o decizie abuzivă care duce la eliminarea din sistemul educațional a Larisei Novac.

„Activitatea dumneaei în calitate de specialist este înalt apreciată de colegii de breaslă, de specialiștii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Conducerea de la nivel raional însă a hotărât să scape de un specialist corect, tânăr și energic, dar incomod. Și pentru că nu există nicio învinuire care i-ar putea fi adusă cu privire la calitatea muncii, s-a decis să se lichideze funcția ocupată de ea. Niciun cadru didactic, niciun director de școală, niciun angajat din sectorul educațional nu trebuie să fie persecutat din cauza opțiunilor politice, de orice culoare ar fi acestea. Orice angajat trebuie să dea seamă doar pentru calitatea, corectitudinea și rezultatele muncii saleˮ, a declarat vicepreședinte PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

În adresarea sa, Larisa Novac a relatat cazul de răfuială politică la care a fost supusă. Acesta susține că demiterea sa s-a făcut deoarece, în repetate rânduri, s-a expus împotriva abuzurilor și schemelor pe care vrea să le impună conducerea și pentru că împărtășește o altă opțiune politică decât cea a conducerii locale.

„Sunt șef adjunct al Direcției generale educație Florești de șase ani. Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Raional Florești a fost aprobată decizia prin care s-a lichidat funcția de șef adjunct al direcției, care numără 23 de unități. Nu sunt părtașă la ceea ce fac ei acolo, nu mă supun politic și nu împărtășesc viziunile celor care conduc acest raion”, a spus Novac.

Deputata PAS, Veronica Roșca, a anunțat că a fost sesizată de mai multe ori că ședințele Consiliului Raional Florești nu sunt suficient de transparente.

„Am asistat la această ședință a Consiliului Raional Florești, unde, prin deciziile asumate, s-a revenit la practicile de intimidare si executare politică a funcționarilor publici care îndrăznesc a avea alta opțiune politică, decât a celor ce dețin majoritatea la nivel local, dar si central. Condamnăm astfel de practici pe care le aplică aleșii locali, fiind convinși ca au impunitate politicăˮ, a spus aceasta.

Totodată, deputata a menționat că printre consilierii raionali din majoritatea PD-PSRM au fost voci care s-au pronunțat împotriva unor astfel de decizii și s-au abținut de la vot, ceea ce oferă speranța ca există persoane care, indiferent de apartenența de partid, sunt corecți și devotați interesului public.

În context, cei de la PAS anunță că vor sesiza Consiliul Antidiscriminare, Oficiul Central și Teritorial al Cancelariei de Stat. De asemen ea, acești analizează posibilitatea de a se adresa în contencios administrativ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X