Acord de cartel între petroliștii moldoveni? Slusari: „Au majorat dublu prețul la import” (DOC)

Autor: , in Actualitate / Economic / 3 februarie, 2020, 19:18

Alexandru Slusari a publicat un răspuns primit de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în care se afirmă că în decembrie 2019-ianuarie 2020 prețul benzinei conform cotațiilor Platts a crescut cu 172 lei/tona, însă petroliștii din Republica Moldova au majorat dublu prețul la import pentru o tonă de combustibil.

„Nu știu cum Consiliul Concurenței, dar eu am probe concludente scrise privind existența unui acord de cartel între companiile petroliere”, a scris vicepreședintele PPDA pe contul său de Facebook.

„Cu motorina situația și mai gravă. Chiar dacă sistemul Platts a fixat în decembrie 2019-ianuarie 2020 micșorarea prețului la diesel cu circa 143 lei per tona, companiile petroliere au importat motorina cu creșterea costului cu aproape 310 lei per tona. Adică, consumatorii din Moldova doar într-o lună au achitat nejustificat aproximativ 453 de lei pentru fiecare tonă de diesel”, a scris vicepreședintele Parlamentului.

„Aștept reacția Consiliului Concurenței. Dar poate ar veni cu explicații companiile petroliere. Poate aceasta diferența de preț a mers pentru mituirea demnitarilor de stat sau pentru campania electorală a lui Dodon?”, a întrebat deputatul.

Citește și: (GRAFIC) Petrolul s-a ieftinit cu peste 20% în ultimele săptămâni

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute petroliștii au scăzut ușor prețurile, în medie cu 20-30 de bani per litru la benzină și motorină. Asta după ce, de la începutul anului, prețul la carburanți a fost majorat de două ori.

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu au anunțat că se va reveni la legea veche, prin care ANRE va stabili prețul la carburanți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X