(GRAFIC) Petrolul s-a ieftinit cu peste 20% în ultimele săptămâni

Autor: , in Economic / 3 februarie, 2020, 15:16

Prețul petrolului a continuă să scadă semnificativ, atingând un nou preț minim al ultimelor 5 luni. La bursa de la Londra, barilul de petrol Brent a ajuns luni să se tranzacționeze și la 55,6 dolari americani.

Este cel mai mic nivel din ultimele 5 luni, ultima dată când petrolul a costat atât de puțin fiind în luna septembrie a anului 2019. Mai mult, de la începutul lunii ianuarie petrolul s-a ieftinit cu peste 20%, după ce atinsese un maxim de 70,2 dolari americani la 5 ianuarie.

Ieftinirea masivă este cauzată, în special, de calmarea situației în Orientul Mijlociu și de situația din China, acolo unde peste 60 de milioane de cetățeni au fost blocați în orașele lor pentru a nu răspândi coronavirusul. Situația din China trezește îngrijorări în legătură cu o posibilă încetinire a economiei chineze.

Cu toate că petrolul s-a ieftinit masiv în ultimele săptămâni, la Chișinău carburanții s-au scumpit de două ori în luna ianuarie, cu aproape un leu în cazul benzinei și motorinei și cu peste un leu în cazul gazului lichefiat. Petroliștii și-au motivat scumpirile prin creșterea accizului de la 1 ianuarie, cu 34 de bani.

La sfârșitul săptămânii trecute petroliștii au scăzut ușor prețurile, în medie cu 20-30 de bani la benzină și motorină.

Președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu au anunțat că se va reveni la legea veche, prin care ANRE va stabili prețul la carburanți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X