Problema construcțiilor ilegale din Chișinău, în vizorul Primăriei. Ce soluții propun autoritățile

Autor: , in Social / 3 februarie, 2020, 16:18

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre instituirea unui grup de lucru care se va ocupa de soluționarea problemelor și conflictelor din domeniul urbanistic din Capitală.

Membrii grupului au sarcina de a examina cazurile de conflict care vor parveni în baza informațiilor Preturilor de sector și a altor subdiviziuni. La rândul lor, Preturile de sector și subdiviziunile responsabile, vor prezenta grupului de lucru, materiale și informații despre cazurile examinate. Ulterior, în baza recomandărilor vor fi elaborate proiectele de decizie spre aprobare de către primarul Chișinăului sau Consiliul Municipal Chișinău. Decizia vine în contextul în care edilul Capitalei spune că există probleme majore în acest domeniu.

„Eu am văzut că acolo cineva face valuri în… știți voi în ce… referitor la protecția unor sau altor constructori. Este un șmecher afacerist care a lăsat foarte mulți oameni fără apartamente, îi spune Marcel Darie. Vreau să atenționez constructorii că dacă vor să fie fața lui Marcel Darie, poftim, nici o problemă, cu mare drag. Dacă vreți să vă identificăm cu un tip care și-a bătut joc de oameni și i-a lăsat și fără bani, și fără apartamente, faceți asociații de genul acesta”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui Ceban, cei care vor încerca să omită cadrul legal, vor avea de suferit. Mai mult, primarul susține că anumite persoane terțe încearcă să sperie conducerea Primăriei, prin intermediul unor mesaje.

„Mulți dintre ei ne spun că o să ne atace în judecată. Eu înțeleg că ei s-au obișnuit să obțină drepturi prin instanța de judecată. Eu vreau să explic că întreaga această echipă și cei care se află în sală nu au frică de tot felul de lucruri care ne sunt adresate prin intermediul persoanelor terțe”, a mai comunicat Ceban.

În context, persoanele care vin cu asemenea mesaje de intimidare au fost îndemnate să facă lucrurile legal, „în așa sens totul va merge bine”.

„Dacă v-ați învățat să faceți bani pe seama oamenilor necăjiți, majoritatea dintre ei aflându-se peste hotare, să-i faceți să plângă că i-ați lăsat fără apartamente, intrând în insolvabilitate intenționată nu, nu va merge. Mergeți cu Jeep-uri de sute de mii de euro, aveți vile. Voi sunteți constructori responsabili? Voi sunteți niște explotatori, niște oameni care își bat joc de oameni. Și-au făcut averi pe sudoarea altora care lucrează peste hotare pentru a-și cumpăra un simplu apartament. Și aici nu mă adresez la toți constructorii, că mai sunt unii și cinstiți, ei își dau seama și singuri cine-s cei la care mă refer”, a punctat primarul Capitalei.

Totodată, viceprimarul Victor Chironda spune că a descoperit că pe parcursul anului precedent, până la venirea noii echipe în administrația Primăriei Capitalei, mulți constructori s-au pricopsit cu certificate de urbanism care nu sunt tocmai legale.

„Sunt certificare pentru anumite terenuri care nu le aparțin sau cu încălcarea regimurilor urbanistice. Tare bine ar fi ca înainte să vă apucați să construiți ceva, să veniți să verificați dacă certificatul de urbanism care îl dețineți este legal. Să nu trezim cu retrageri de acte…Așa că, înainte de a construi, verificați”, este mesajul transmis de către viceprimarul Victor Chironda către constructori.

Anterior, Ion Ceban a anunțat că vor fi majorate sancțiunile pentru cei care vor construi ilegal.

De menționat că din grupul de lucru vor face parte viceprimarii Victor Chironda și Ilie Ceban, un reprezentant al societății civile, specialiști din direcțiile responsabile, precum și președintele Federaţiei Patronatului din Construcţii şi Producerea Materialelor de Construcţii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X