(VIDEO) Indisciplina din ministere e cauza întârzierilor salariale, afirmă Chicu: „Trebuie de mai concediat și sancționat, inclusiv miniștri”

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 februarie, 2020, 18:20

Întârzierile de salarii din ultima perioadă la unele instituții de stat nu sunt o cauză a lipsei banilor în bugetul de stat, ci o lipsă a disciplinei contabile și a administrațiilor instituțiilor respective. Asta sugerează premierul Ion Chicu, întrebat de jurnaliști dacă nu cumva reținerile salariale ar avea un alt motiv decât cel expus anterior de Ion Chicu, precum că dezagregarea bugetului a fost realizată cu întârziere de contabilii unor instituții. Potrivit lui Chicu, e nevoie de restabilirea ordinii în ministere, iar printre cei care ar merita să fie poate chiar concediați se numără și miniștri.

Cum va monitoriza Ministerul Finanțelor plata salariilor

Potrivit lui Ion Chicu, din luna februarie la Ministerul Finanțelor va funcționa un instrument care va monitoriza mai eficient plata la timp a salariilor.

„Acum este stabilit un mecanism de monitorizare a achitării salariile în Ministerul Finanțelor. Când se vede în trezorerie că data achitării tradiționate este data de 10, iar dacă până pe data de 15 contabilul nu prezintă dispoziția de plată, atunci instituția este semnalată și trebuie să prezinte explicații”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă de luni dimineața.

Premierul afirmă că în luna februarie bugetarii primesc salarii majorate pentru luna ianurie, conform modificărilor operate în legislație anul trecut.

„Lipsa ordinii e problema”

„Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. E o problemă de lipsă a ordinii, sunt probleme cu organizarea activității în instituții. Contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispoziția de plată. De ce se întâmplă asta? E clar că trebuie restabilită disciplina în instituții. De mai concediat, de mai sancționat, inclusiv și miniștri”, a declarat Ion Chicu.

Întrebat dacă există riscul ca să mai fie rețineri de salarii, șeful Guvernului a răspuns că totul depinde de cum își vor face munca directorii și contabilii instituțiilor.

„Dacă nu restabilim funcționalitatea și disciplina în înstituții, pot să mai fie. Dar motivul invocat, să nu sunt bani, este fals. Eu admit că vor mai fi contabili care vor prefera să se ducă de 8 martie în concediu pe trei săptămâni și n-o să prezinte dispoziția de plată”, a mai spus el.

„Pot să vă spun că, de exemplu, teatrele, care încă din vară trebuiau să fie reorganizate în instituții publice, nici până astăzi nu sunt reorganizate cum trebuie. Avem universitățile, care din 2013 trebuiau să treacă la autofinanțare, și în fiecare an se extinde termenul, pentru că ei sunt la autofinanțare doar acolo unde ține de gestionarea activelor statului. Dar unde e vorba de organizat lucrul pe intern, e mai puțină ordine. Asta e explicația”, a adăugat demnitarul.

Precizăm că, acum câteva săptămâni, președintele Igor Dodon a anunțat în premieră că sunt posibile remanieri în Guvern, dar și modificări în structura Executivului. Potrivit șefului statului, modificările ar putea avea loc în luna martie.

Amintim că în ultimele săptămâni angajații mai multor instituții de stat s-au plâns că nu au primit salariile pentru luna decembrie. Este vorba despre angajați ai Serviciului unic pentru apeluri de urgență 112, ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și angajați ai mai multor instituții de învățământ.

Citește și: Indicația dată de Chicu, după ce mai multe instituții au întârziat cu plata salariilor (VIDEO)

Fosta ministră a Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a spus că angajați de la mai multe centre de excelență și instituții din învățămîntul profesional tehnic din Chișinău, din nordul și din sudul republicii nu și-au primit salariile pentru luna decembrie a anului trecut.

Marți, 28 ianuarie, un grup de artiști de la Teatrul Național de Opera și Balet „Maria Bieșu” au anunțat că refuză să participe la repetiții până când nu li se vor achita salariile. Ei au expediat o scrisoare către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, dar și către șeful statului, Igor Dodon. Ulterior, artiștii au anunțat că au primit salariile pe carduri.

Salariile pentru luna decembrie au primit cu întârziere și angajații Serviciului unic pentru apeluri de urgență 112.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X