Vitalie Călugăreanu // Noi nu suntem idioți!

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 3 februarie, 2020, 15:55

Igor Dodon denunță „o amplă campanie de dezinformare” împotriva sa după ce sondajele au arătat că  acesta a intrat în picaj brusc. S-a agățat de un fake, apărut pe un site de pamflete, pentru a se victimiza. „Uitați-vă ce fake-uri, ce aberații lansează oponenții mei politici”. Asta cu „oponenții mei politici” a rupt! Și, de la înălțimea funcției de președinte, vorbește cu mină serioasă despre costul zilnic al „campaniei de dezinformare” împotriva sa. Dă și cifre chiar.

Dodon nu a înțeles nimic din ceea ce i s-a întâmplat lui Plahotniuc-Novak și anturajului său. Nimic! Urmând exemplul micului dictator eșuat în iunie 2019, Dodon lucrează la construcția realității paralele în care se simte el bine (ca și Plahotniuc, întreține televiziuni care îi arată doar ceea ce vrea să vadă) – o realitate bazată pe minciună, stratageme și care nu se intersectează cu noi nici într-un punct. Acest politician va fi răpus de sintagma populistă: „Eu vă promit….!”, repetată ca un tic verbal enervant din care se fac deja bancuri. E plin internetul cu filmulețe (bucăți de mesaje contradictorii montate alături) în care președintele se automutilează politic prin inconsecvență retorică vădită. Dodon încearcă să-i preia stilul șugubăț al lui Voronin, utilizând fraze care se memorizează, cum ar fi: „Vor sări din ei șiurșeli”. Oamenii într-adevăr le memorizează, dar, peste ani, își dau seama că cei din care trebuia să sară „șiurșeli” sunt astăzi partenerii politici ai lui Dodon, iar miliardul furat stă tot pe umerii lor. El încearcă să-l copie pe Putin, fură și din ținuta lui Lukașenko și elogiază „stabilitatea” din perioada odiosului Stalin. Dintr-o parte, figura politică rezultată arată caricatural.

Ce înseamnă realitate paralelă? De exemplu, Igor Dodon susține că „relațiile dintre România și Republica Moldova sunt excelente”. La rândul său, premierul Ion Chicu ne asigură că „relațiile dintre Republica Moldova și România „sunt la cel mai înalt nivel de colaborare și nimic nu poate afecta relațiile noastre”. De partea cealaltă, președintele României, Klaus Iohannis, susține că nu este „deloc convins” ca actualul guvern de la Chișinău își dorește un parcurs european pentru Moldova, iar ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, spune cu text deschis: „Noi vom susține Republica Moldova atunci când autoritățile vor promova reformele și se vor angaja ireversibil pe calea europeană. În momentul acesta, nu putem să constatăm o astfel de performanță”. Ambasadorul României, Daniel Ioniță, o taie și mai scurt: „România va fi foarte atentă cu cine va lucra în Republica Moldova”. Ce nu e clar de aici?

Două concluzii putem desprinde: ori că Dodon și Chicu consideră „excelentă” anume această relație nefirească cu România, ori că cei doi ne cred idioți și speră să ne convingă că cioroiul nu e negru, ci alb, pentru că înțeleg că nici chiar electoratul lui Dodon nu consideră normală situația când, președinte fiind (cică al tuturor), alimentezi rivalități stupide pe subiecte sensibile, care te îndepărtează de vecini și frați.

Sau cum sună, pentru un om informat (precum cu siguranță sunt membrii APCE) fraza spusă de Igor Dodon de la tribuna APCE: „Pentru mine, amenințarea reală nu este geopolitica, ci corupția”? Cum să spui asta la APCE după ce ai dat jos cel mai ambițios guvern anti-corupție (cu votul celor care l-au deservit pe Plahotniuc) într-o dispută politică ce avea ca țintă deoligarhizarea, decapturarea și decriminalizarea statului prin curățarea Procuraturii? Cu ce mesaj mergi tu, președinte, la APCE după ce te-ai înconjurat cu oameni care l-au deservit pe Plahotniuc, faci ședințe cu ei în fiecare luni, iar ambasadorul UE îți transmite, prin interviuri, mesaje cât se poate de clare: „Este important să nu se reactiveze schemele de corupție, schemele ilegale din economie, contrabanda, scheme care au fost oprite – este important ca oamenii legați de acele scheme să nu revină”.

Președintele vrea să-l credem un bun creștin – „președinte cu mandat dat de Dumnezeu”, zice el citându-l pe patriarhul Kiril. Nu ratează nicio ocazie să i se închine vreo unui mare slujitor de biserică. A fost și pe muntele Athos! Și poze și-a făcut acolo în „costiumaș” alb, ca un înger. Eu pe Athos nu am fost, dar nici în horoscop nu cred. Și nici nu contează dacă prietenii mei sunt Vodolei (zodia Vărsător) sau nu. Pentru mine, horoscopul e o pierdere de vreme. Preoții spun însă, că ar fi „o insultă adusă lui Dumnezeu și purtării Sale de grijă”.

Oricât de mult nu ți-ai urî țara plină cu amărâți, mai ales ca președinte, nu ai dreptul să accepți mutilarea drapelului de stat prin eliminarea sfintei cruci de pe stemă la întâlnirile oficiale și să mai și postezi poze pe Facebook cu crucea lipsă din ciocul vulturului. Ori asta s-a întâmplat în mandatul actualului președinte. Și nu odată. S-a întâmplat în februarie 2017 în Iran, iar explicația lui Igor Dodon a fost: „De drapel în timpul vizitelor nu președintele este responsabil, ci țara primitoare. De obicei de aceste subiecte se ocupă Ambasada, care lipsește la Teheran. Ne clarificăm!”, se scuza atunci președintele Dodon. Așa de bine s-au „clarificat” încât, în octombrie 2019, la întâlnirea lui Dodon cu președintele Uzbekistanului, crucea din ciocul vulturului a dispărut din nou. Și nu i s-a întâmplat nimic președintelui. „Simbolism și nimic mai mult!” – probabil, o să-mi reproșeze unii. Poate. Numai că, anul trecut, Diana Crudu a fost amendată pentru arborarea tricolorului românesc în curtea sa. Vi se pare normal? Noi pe ce planetă locuim, oameni?!!!

Să ne amintim retorica actualilor guvernanți după demiterea guvernului Maia Sandu… Probabil, dacă mai rămânea în funcție, ar fi învinovățit-o pe Maia inclusiv de faptul că nu avem iarna asta zăpadă. Și sunt convins că, dacă implicau și niște preoți, ar fi găsit și un ambalaj spiritualo-biblic pentru această absurditate. Și sunt sigur că s-ar fi găsit din acei care le-ar fi dat dreptate. Acum însă, nu mai au pe cine da vina, așa că au început să caute vinovați în propria tabără. Iată de ce premierul Chicu și-a manifestat azi nemulțumirea față de activitatea unor miniștri. Cel mai probabil câțiva vor fi demiși, pentru că trebuie să pui cuiva în cârcă restanțele la salarii fără să recunoști că banii destinați oamenilor sunt direcționați spre proiecte electorale gen complexul „Eternitate”, etc.

Problema lui Dodon e că a mușcat o bucată pe care nu o poate înghiți.

Problema noastră este că, din cauza unor sforari, noțiunile „politică” și „politicieni” s-au transformat în cuvinte de ocară, iar oamenii integri și buni specialiști evită politica lăsând-o la discreția unor oportuniști.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X