Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ala Nemerenco, susține că în cazul achizițiilor celor 168 de ambulanțe făcute recent există încălcări foarte grave. Ilegalități ar fi atât la caietul de sarcini, cât și la standarde, la costul și procedura de achiziție, dar și la modul în care a fost ales câștigătorul concursului în care s-a înscris doar o companie, deși documentele de tender au fost procurate de 9 companii.

Nemerenco a declarat în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE că și calitatea acestor ambulanțe lasă de dorit, în special echipamentul instalat în unități.

„Încălcările sunt grave, începând de la caietul de sarcini, cât și la standarde, costul și procedura de achiziție. Concursul a fost anunțat internațional și întrebări sunt în ceea ce privește că a fost ales un singur câștigător, dintr-un singur participant, deși 9 companii au procurat documentele de tender. Calitatea acelor ambulanțe ridică alte semne de întrebare. Grupul de experți a avut multe întrebări vizavi de echipamentul care se instalează în acele ambulanțe în niște hangare improprii”, a declarat Nemerenco.

Ex-ministra sănătății susține că și procedura de achiziții a fost una absolut incorectă. „Pe parcurs, s-au schimbat caietele de sarcini, deși nu au dreptul să fac asta. De zeci de ori au circulat email-urile între Centrul de Achiziții, Minister și Centrul Național de Urgență”, a precizat aceasta.

Nemerenco se declară sigură că aceste ambulanțe, până la urmă, vor fi procurate și consideră că aceasta este „o comandă venită din țara de origine a companiei câștigătoare a concursului – adică Turcia”.

Cu referire la faptul că achiziția celor 168 de ambulanțe este făcut în contextul următoarelor alegeri prezidențiale și a și fost anunțată de președintele Igor Dodon, fosta ministru se declară mirată de faptul că „ministerul îndeplinește cu ardoare fiecare comandă care vine de la Președinție”.

Citește și: „Încălcări cu duiumul”. Deputați PAS sesizează organele de drept la subiectul ambulanțelor anunțate de Dodon (DOC)

„Președinte nu are nicio treabă cu sistemul medical, dar suntem în an electoral și în orice electorală minciunile politicienilor le întrec pe cele ale vânătorilor și pescarilor. Probabil nu pierde nicio ocazie să demonstreze ce „tată” are țara noastră. El nu are nicio treabă cu ambulanțele, caravana, nici partidul lui nu are nicio treabă cu asta. Este o chestie care trebuie să o gireze oamenii și instituțiile competente”, a conchis ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției sociale, Ala Nemerenco.

De menționat că cele 168 de ambulanțe ar urma să fie achiziționate dintr-un credit în valoare de 12 milioane de euro din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Acum 2 săptămâni, șeful statului Igor Dodon anunța că, în curând, ambulanțe vor fi achiziționate și repartizate instituțiilor medicale din raioane.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au solicitat Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze privind eventuala trucare a licitației de procurare ambulanțelor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here