Și Andrian Candu confirmă întâlnirea avută cu baronul britanic Nathaniel Rothschild, cel care și-a manifestat intenția de a prelua concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, iar apoi a renunțat. Potrivit democratului, întrevederea a avut loc la invitația lui Rotschild, a fost una „pur privată” și nu a avut legătură cu politicul sau cu aeroportul din Chișinău. Fostul președinte al Parlamentului a vorbit și despre motivele pentru care baronul a renunțat la preluarea concesiunii aeroportului.

„Am primit o invitație din partea dumnealui la o discuție. Nu văd absolut nicio problemă. Am fost însoțit de 2-3 colegi și am avut o discuție într-un context al unei vizite, nimic legat de politică sau interesele R. Moldova. Mai mult un gest de bunăvoință și prietenie în baza relației pe care noi o avem”, a declarat Andrian Candu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Potrivit deputatului, întâlnirea a avut loc în luna noiembrie 2019.

Rugat să comenteze afirmația că Nat Roschild a fost folosit ca paravan pentru ca aeroportul să fie preluat de către afaceristul rus Andrei Goncearenko, Andrian Candu a răspuns că „astfel de oameni nu se lasă folosiți ca paravan”, întrucât țin fooarte mult la reputația și prestigiul lor.

Candu spune că Nat Roschild a renunțat la preluarea concesionării aeroportului din motivul unei politizări excesive a subiectului.

„Din sfera afacerilor a ajuns în sfera politicului, și atunci când politicul pune o presiune enormă prin declarații nenumărate, deja afacerea nu-și are fezabilitatea respectivă. Dumnealui a spus că nu vrea să intre în polemici cu guvernanții și autoritățile statului”, declarat Candu.

De menționat că, Andrian Candu își manifesta regretul, în decembrie 2019, că Rothschild a anunțat că a renunțat la încercarea sa de a prelua concesiunea singurului aeroport din Republica Moldova.

„Republica Moldova a avut posibilitatea ca un investitor cu renume, de talie mondială să aducă investiții occidentale, astfel ca Aeroportul Internațional Chișinău să devină un hub în regiune sau chiar la nivel internațional. Țara noastră a pierdut această posibilitate și nu doar, din cauza hărțuielilor, a instabilității și a incapacității statului de a securiza investițiile. Din naivitate sau cu buna știință a pro-europenilor care au preluat guvernarea în luna iunie, la fel ca și alte obiective ce țin de securitatea statului, aeroportul a ajuns sub influența Rusiei. Cu regret, Republica Moldova își întărește „poziția” de zonă gri, postură din care țara noastră nu va cunoaște dezvoltare și evoluție”, scria Andrian Candu după anunțul lui Rothschild.

Amintim că în fotografia de la acea întâlnire apare și deptatul democrat Sergiu Sîrbu. Acesta a confirmat că a participat la întâlnire.

La sfârșitul lunii ianuarie, președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că întâlnirea pe care Andrian Candu și Sergiu Sîrbu au avut-o cu Nathaniel Rothschild nu are nicio legătură cu Partidul Democrat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here