Ieri laie, azi bălaie? Vladimir Cebotari, autorul propunerii de majorare a salariilor deputaților, sprijină reducerea lefurilor

Autor: , in Politic / Populare / 6 februarie, 2020, 18:51

S-a răzgândit! Autorul amendamentului care a dus la majorarea cu 4 mii de lei a salariilor deputaților declară astăzi, 6 februarie, că va sprijini inițiativa legislativă a PSRM de reducere a salariilor deputaților, menționând că modificările trebuie să păstreze un echilibru și o ierarhie corectă a salarizării în sistemul public, păstrând ordinea ierarhiei salariale în relație directa cu ierarhia instituțională.

„Aceasta ar însemna că trebuie completată inițiativa PSRM cu propuneri ce vor modifica (reduce) corespunzător salariile tuturor funcțiilor de demnitate publică, păstrând echilibrele necesare”, a scris deputatul democrat pe pagina sa de Facebook.

Această opinie vine de la însuși deputatul care a propus un amendament, în 2019, prin care parlamentarii au început să ridice, începând cu anul 2020, salarii cu 4 mii de lei mai mari.

Deputatul și-a motivat propunerea prin faptul că și-a dorit să corecteze o eroare din cauza căreia lefurile pe care le primesc angajații Legislativului, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului, erau disproporționate.

„Amendamentul a fost susținut de toate comisiile și a fost votat de toate fracțiunile parlamentare. Este vorba despre modificarea unui coeficient care se calculează în baza sumei. Coeficientul a fost modificat de la 1000 la 1300. Asta s-a făcut pentru a corecta o eroare disproporționată a stabilirii funcționarilor publici. Dar chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament este mai jos decât al unui șef de direcție din ministere”, a explicat Cebotari.

Întrebat când vor crește și salariile cetățenilor cu circa 4.000 de lei și de ce nu au fost majorate mai întâi salariile educatorilor sau medicilor, acesta a spus că își dorește foarte mult acest lucru, iar pentru asta trebuie „să batem în acest Guvern, să vedem să fie cât mai eficient”.

În ceea ce privește modul în care trebuie să fie percepută această mărire de salariu de un educator de grădiniță, cu un salariu de 3-4 mii de lei, Cebotari a spus: „Foarte rău trebuie să privească, pentru că orice persoană merită și trebuie să aibă o viață decentă și educatorii în primii rând. Nu am făcut asta (majorarea salariilor pentru educatori – n.r.) pentru că asta urmează să se facă”.

Cebotari declară nu cunoaște ce salariu exact a ridicat pentru luna ianuarie, dar dă asigurări că acesta ar fi aproximativ 7.000 de lei.

Potrivit deputatului socialist Vlad Bătrîncea, propunerea PSRM este de a exlude deputații să fie excluși din rândul celor care beneficiază de creșteri salariale. „Nu Parlamentul, dar doar deputații”, a declarat Batrîncea, deși Guvernul nu s-a opus majorării salariilor pentru deputați.

Se pare că nu doar Cebotari s-a răzgândit. Deputata socialistă Adela Răileanu a trecut prin schimbări bruște de viziune în decurs de mai puțin de 24 de ore, în legătură cu cazul de majorare a salariilor deputaților, criticat de legislatorii opoziției.

După ce a lansat acuzații dure la adresa deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care dezvăluia că de la 1 ianuarie salariile deputaților au fost majorate cu peste 4 mii de lei, a doua zi Răileanu scria o altă postare, în care admitea că salariile deputaților au fost majorate. Doar că de data aceasta deputata socialistă îl lăuda pe colegul său Vlad Bătrîncea pentru inițiativa de a micșora retribuțiile celor 101 legislatori. Răileanu nu și-a cerut însă scuze față de Alaiba și nici nu a făcut precizările de rigoare. Ea s-a limitat doar la a șterge vechea postare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X