Salarii mai mari pentru parlamentari. Autorul amendamentului: Educatorii o să privească asta „foarte rău” (VIDEO)

Autor: , in Politic / Populare / 6 februarie, 2020, 14:17

Anul 2020 a adus majorări salariale pentru deputați, după de democratul Vladimir Cebotari a înaintat un amendament în acest sens. Parlamentarul motivează că prin asta a dorit să corecteze o eroare din cauza căreia lefurile pe care le primesc angajații Legislativului, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului, erau disproporționate. Opoziția parlamentară se arată indignată de majorarea salariilor, în timp ce socialiștii susțin că optează pentru lefuri mai mari pentru funcționarii publici, nu însă și pentru deputați.

Deputatul Blocului ACUM fracțiunea PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat miercuri că pentru luna ianuarie a ridicat un salariu mai mare cu aproape 4.000 de lei. Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook două bonuri de salariu pe care le-a primit – unul eliberat în martie 2019, în care figurează suma de 13.940 lei, și al doilea, din ianuarie 2020, cu suma de 18.130 lei. În context, deputatul a întrebat de ce președintele Igor Dodon nu se laudă și cu aceste majorări, așa cum a făcut-o cu indexarea pensiilor de două ori pe an și acordarea ajutoarelor unice de 700 de lei pentru sărbătorile de iarnă.

„Știți cu ce nu se laudă Dodon? Cu faptul că anul acesta a crescut salariul deputaților cu vreo 4.000 de lei. Cu asta nu se laudă. Am mari dubii că de la asta deputații vor munci mai bine. Cine a venit să muncească va munci, iar cine a venit pentru altceva – nu”, a scris Dumitru Alaiba.

Ulterior s-a constatat că majorarea salariilor a fost operată datorită unui amendament al democratului Vladimir Cebotari. Acesta motivează că prin asta a dorit să corecteze o eroare din cauza căreia lefurile pe care le primesc angajații Legislativului, deputații și angajații Secretariatului Parlamentului, erau disproporționate.

Cebotari, autorul amendamentului: Un educator trebuie să privească asta ca fiind „foarte rău”

„Amendamentul a fost susținut de toate comisiile și a fost votat de toate fracțiunile parlamentare. Este vorba despre modificarea unui coeficient care se calculează în baza sumei. Coeficientul a fost modificat de la 1000 la 1300. Asta s-a făcut pentru a corecta o eroare disproporționată a stabilirii funcționarilor publici. Dar chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament este mai jos decât al unui șef de direcție din ministere”, a explicat Cebotari.

Întrebat când vor crește și salariile cetățenilor cu circa 4.000 de lei și de ce nu au fost majorate mai întâi salariile educatorilor sau medicilor, acesta a spus că își dorește foarte mult acest lucru, iar pentru asta trebuie „să batem în acest Guvern, să vedem să fie cât mai eficient”.

În ceea ce privește modul în care trebuie să fie percepută această mărire de salariu de un educator de grădiniță, cu un salariu de 3-4 mii de lei, Cebotari a spus: „Foarte rău trebuie să privească, pentru că orice persoană merită și trebuie să aibă o viață decentă și educatorii în primii rând. Nu am făcut asta (majorarea salariilor pentru educatori – n.r.) pentru că asta urmează să se facă”.

Cebotari declară nu cunoaște ce salariu exact a ridicat pentru luna ianuarie, dar dă asigurări că acesta ar fi aproximativ 7.000 de lei.

De cealaltă parte, deputatul PSRM Vlad Batrîncea susține că salariul său nu au fost majorat și că în luna ianuarie a primit un salariu de circa 8.000 de lei.

Socialistul numește majorarea drept așa-zisă și spune că PSRM va veni cu o inițiativă de micșorare a lefurilor pentru parlamentari.

„Guvernul a venit cu un nou concept care prevede mai multe majorări și din 1 ianuarie aceste majorări au intrat în vigoare. Pe lângă unele instituții publice, Guvernul a introdus și Parlamentul. Fracțiunea PSRM vine cu inițiativa ca acest proiect să fie modificat și deputații să fie excluși. Nu Parlamentul, dar doar deputații”, a declarat Batrîncea, deși tocmai Guvernul a fost organul care nu s-a opus majorării salariilor pentru deputați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X