O analiză sugerează că tabletele deputaților sunt procurate prin achiziții trucate

Autor: , in Politic / 7 februarie, 2020, 18:29

Secretariatul Parlamentului a evaluat ofertele pentru achiziția de tablete, în valoare de 2 299 999 lei. Primele 3 oferte, cu cele mai mici prețuri, au fost refuzate în primele 11 minute după ce ofertele au apărut în sistem, susțin autorii unei analize realizate de revizia.md.

„Deschiderea ofertelor a avut loc la ora 10:00. Până la acest moment, autoritatea contractantă nu a avut posibilitatea de a vizualiza ofertele. Deoarece criteriul de atribuire, conform documentației, a fost „cel mai mic preț”, prima care a devenit vizibilă a fost oferta cea mai ieftină, propusă de „Fors-Computer” SRL. Aceasta a fost refuzată la ora 10:09 minute. A doua ofertă vizibilă a fost cea depusă de „BTS PRO” SRL, refuzată la ora 10:11. A treia ofertă, depusă de „Accent-Tehno” SRL, a fost refuzată tot la ora 10:11”, sunt primele observații ale autorilor analizei.

Autorii au concluzionat că autoritatea contractantă a consumat doar 9 minute pentru evaluarea ofertei „Fors-Computer” SRL, și doar 2 minute pentru evaluarea următoarelor 2 oferte depuse de „BTS PRO” SRL și „Accent Tehno” SRL.

„Acest interval de timp nu ar fi fost suficient nici pentru deschiderea tuturor fișierelor încărcate în sistem de ofertanți, cu atât mai mult pentru examinarea acestora”, susțin ei.

Potrivit lor, autoritatea contractantă nu a încărcat în sistem decizia de atribuire, și nici nu a expus motivele pentru care a refuzat ofertele cu cele mai mici prețuri, deși era obligată să facă acest lucru conform Legii 131/2015. „În sistem apare doar explicația „Alte motive de respingere a ofertei”, se arată în analiză.

„Odată ce primele 3 oferte, care ofereau cel mai mic preț au fost refuzate, singura în concurs rămâne oferta companiei „BASS Systems” SRL, care apare deocamdată cu statutul „în cauză”. Compania „BASS System” a câștigat numeroase contracte de achiziții cu Statul, în valoare de zeci și sute de milioane de lei pe parcursul ultimilor ani. Presa a scris anterior despre faptul că această companie ar fi aparținut fostului lider al Partidului Demorcrat, Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi înstrăinat activele unei companii austriece în toamna anului trecut”, mai scriu autorii revizia.md.

Amintim că secretariatul Parlamentului a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 tablete noi. Valoarea acestora se ridică la 2 milioane 300 de mii de lei.

Potrivit Legislativului, achiziția este necesară în contextul în care Parlamentul s-a angajat să implementeze e-Parlament și e-vot, în acest scop fiind nevoie de cele 110 tablete pentru care a fost demarată licitația publică. „La această oră, se lucrează la un sistem care să includă o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. Termenele anunțate până acum nu au fost respectate din diferite motive”, a anunțat instituția.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X