Deputatul Chiril Moțpan, fostul președinte al comisiei parlamentare pentru securitate națională, a prezentat două copii ale unor documente ce ar demonstra deținerea dublei identități de către fostul lider PD Vladimir Plahotniuc și afaceristul Vaja Jhashi, un apropiat al oligarhului. De asemenea, Moțpan susține că și fostul premier și ministru al Economiei, Chiril Gaburici, ar fi beneficiat de o modificare a identității, în ce privește patronimicul.

Moțpan a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că l-a informat pe președintele Igor Dodon în privința unor cazuri de duble identitate ce îi viza pe Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov încă la 1 iulie 2019. El l-a acuzat pe șeful statului că „devine curajos și rostește numele celor cu dublă identitate doar după ce acestea apar în presă”.

Deputatul susține că Plahotniuc și Iaralov au obținut pașapoarte cu dublă identitate în decembrie 2018, iar în aceste acțiuni „au fost implicați doi angajați ai agenției servicii publice”.

„Pe data de 14 iunie 2019, la ora 14:00, Sergei Iaralov și-ar fi perfectat un pașaport valabil pentru 10 ani, iar pe 17 iunie 2019 sistemul informațional al agenției servicii publice a picat pe câteva ore, iar acest lucru ar fi facilitat ștergerea unor date importante din sistem”, a declarat Moțpan.

Totodată, el a demonstrat două documente din care reiese că Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi dețin dublă identitate. Primul sub numele de Vladislav Novak, iar cel de-al doilea – Alexandr Reznic.

Joi, președintele Igor Dodon a anunțat că Vaja Jhashi deține și el dublă identitate. Dezvăluirea a fost făcută după ce miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, a fost prezentată, pe surse, această informație.

Compania Trans-Oil, controlată de Jhashi, a respins informațiile.

Citește și: Cine este al doilea om din anturajul lui Plahotniuc cu dublă identitate; Dodon confirmă (VIDEO)

Cazul Gaburici

Moțpan a vorbit și despre un caz în care este implicat fostul premier și ministru al Economiei, Chiril Gaburici, care și-ar fi schimbat doar patronimicul, din Vasili în Valerii.

„În 2015, Chiril Gaburici și-ar fi schimbat patronimicul din Vasili în Valerii. IDNP-ul este același. De ce a avut nevoie de această schimbare? Pentru că în 2011 a fost anunțat în căutare de către Federația Rusă, în baza unui dosar penal pentru trecerea ilegală a frontiere de stat și uz fals de acte”, a menționat Moțpan.

Contactat de Cotidianul, Chiril Gaburici a declarat că informațiile ce îl vizează „sunt false”, fără a oferi mai multe detalii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here