Dodon anunță că „povara miliardului” va scădea cu „5-6 miliarde de lei”

Autor: , in Politic / Populare / 10 februarie, 2020, 10:14

Bugetul de stat ar urma să beneficieze de o reducere cu 5 sau 6 miliarde de lei din povara apărut ca urmare a returnării garanțiilor de stat apărute în urma jafului din sistemul bancar, a anunțat președintele Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, „povara ar urma să scadă cu 30%”, chiar dacă suma care ar trebui returnată, potrivit experților economici, depășește 20 de miliarde de lei.

„O parte din profitul BNM va fi direcționar în bugetul de stat. Este vorba de 5-6 miliarde de lei. Este un prim pas. Sunt și alte soluții pe care le identificăm. O să le discutăm și cu partnerii”, a declarat Dodon.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNM Octavian Armașu, declara că se discută „o eventuală distribuire a profitului Băncii Naționale, care într-un fel va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor” ca urmare a jafului din sistemul bancar. El nu a oferit însă mai multe detalii.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a acuzat „un mișmaș cu modificarea Legii cu privire la Banca Națională, care ar permite ca BNM să achite o parte din profit în buget”.

„Încă nu este clar a câta parte. Nu intru în toate detaliile tehnice, dar vorbind mai simplu, ne așteaptă o manipulare financiară. Adică noi vom continua să achităm din bugetul de stat sume duble furate de la noi. În perspectiva, aceste sume anual vor depăși un MILIARD de lei, iar Banca Națională ar întoarce în buget o parte din venitul net. De exemplu, pentru anul 2019, după calculele mele, suma achitată nu va depăși 250 milioane lei”, a menționat Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X