Rusia este gata să facă schimb de ambasadori cu Ucraina, dacă o astfel de decizie va fi luată de Kiev, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu apărut în ediţia de luni a oficiosului Rossiiskaia Gazeta, în care a afirmat că rechemarea ambasadorilor celor două ţări s-a datorat deciziei Kievului.

‘Partea ucraineană şi-a rechemat ambasadorul, a ameninţat să rupă relaţiile diplomatice’, a afirmat Lavrov, evocând decizia Kievului din 2014. El a adăugat că, recent, un responsabil al administraţiei de la Kiev a invocat posibilitatea revenirii ambasadorilor la posturi. ‘Nu avem nimic împotriva’, a reiterat şeful diplomaţiei ruse, citat de portalul Gordon.ua.

La 23 februarie 2014, în timpul mişcării de contestare denumită ‘Revoluţia demnităţii’ în Ucraina, Mihail Zurabov care se afla la post la Kiev din 2009 a fost rechemat la Moscova pentru consultări, iar în locul său a fost numit un însărcinat cu afaceri ad interim în persoana lui Andrei Vorobiov, care a decedat în iunie 2016.

Din noiembrie 2016, în funcţia de însărcinat cu afaceri ad interim se află Aleksandr Lukaşik, iar Mihail Zurabov a fost demis la 28 iulie 2016, scrie Agerpres.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei de la acea vreme, Elena Zerkal, declarase în august 2016 că problema numirii unui nou ambasador al Rusiei în Ucraina a fost scoasă de pe ordinea de zi la iniţiativa părţii ucrainene.

Kievul şi-a rechemat ambasadorul de la Moscova în 2014 după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi a sprijinului acordat rebelilor separatişti din Donbas (estul Ucrainei). De atunci relaţiile între cele două ţări rămân îngheţate, deşi după venirea la putere a actualului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski anul trecut există unele semne de destindere.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here