Partidul lui Aliev a câștigat alegerile din Azerbaidjan; Opoziția acuză fraude

Autor: , in Externe / 10 februarie, 2020, 11:03

Partidul aflat la putere în Azerbaidjan a obţinut majoritatea absolută în parlament, conform rezultatelor anunţate luni la capătul alegerilor legislative care, potrivit opoziţiei, au fost fraudate pentru a întări şi mai mult controlul pe care îl deţine preşedintele Ilham Aliev, relatează AFP.

Partidul pro-prezidenţial Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan) a câştigat 65 din totalul de 125 de locuri din parlament, după numărarea buletinelor de vot din 87% de circumscripţii electorale din această ţară din Caucaz bogată în petrol, a anunţat şeful Comisiei Electorale Centrale, Mazahir Panahov.

Înainte de scrutin, formaţiunile de opoziţie au acuzat guvernul că le-au împiedicat să-şi desfăşoare campania, iar mai multe dintre ele au boicotat votul, scrie Agerpres.

„Alegerile au fost pe deplin fraudate”, a declarat duminică seară opozantul Arif Gadjily, de la partidul Musavat, denunţând practicile de vot multiplu.

Confruntat cu nemulţumirea populaţiei din cauza încetinirii creşterii economice, preşedintele Aliev şi-a dorit, potrivit detractorilor săi, să îşi îmbunătăţească imaginea organizând alegeri legislative anticipate pentru a înlocui vechea gardă a regimului printr-o nouă generaţie.

Însă, potrivit opoziţiei, aceste noi figuri sunt la rândul lor fidele familiei Aliev care conduce ţara. Ilham Aliev a ajuns la conducerea acestei foste republici sovietice urmându-i în funcţie tatălui său în 2003.

Soţia sa este vicepreşedinte, iar fiul său este considerat un potenţial succesor.

Misiunea de monitorizare electorală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a dispus de 350 de observatori în ţară, urmează să îşi publice luni după-masă evaluarea asupra scrutinului.

Sub preşedinţia lui Aliev, niciun scrutin nu a fost considerat liber şi transparent în Azerbaidjan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *