Potrivit Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, declarația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Aureliu Ciocoi, potrivit căreia armata rusă în anul 1992 a oprit vărsările de sânge în războiul din Transnistria, este una diabolică, iar demnitarul este un „trădător de neam și țară”. Veteranii cer demisia ministrului și unirea „forțelor sănătoase” pentru inițierea alegerilor anticipate.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 10 februarie, de reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, împreună cu alte asociații obștești.

„A trezit o mare indignare în societate declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a declarat public că în anul 1992 armata rusă a oprit vărsările de sânge la Nistru. […] Cerem demisia acestui trădător și chemăm toate forțele sănătoase din RM să ne unim împotriva acestei guvernări și să inițiem procedura de alegeri anticipate”, au declarat veteranii prezenți la conferință.

„Nu e nimic de mirare pentru noi și toți veteranii de război, declarația făcută de Guvernul pro-imperial rus al socialiștilor. Ani la rând Partidul Socialiștilor s-a manifestat ca un partid trădător al statalității R. Moldova, un partid anti-național, anti-european, a promovat și manifestat deschis interesele Impresiului Rus sub masca Federației Rusă, prin corupere astronomică a electoratului, a funcționarilor de stat, prin șiretlicuri electorale, prin prostiile partidelor făcute de PAS și DA, PSRM a acaparat puterea politică în al doilea stat românesc”, au mai spus ei.

Amintim că mai mulți veterani s-au adunat duminică, 9 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău pentru a cere autorităților respectarea drepturilor sociale, dar și mărirea indemnizațiilor pe care le primesc. Cei veniți în PMAN și-au manifestat și indignarea față de declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a spus joi că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. Din PMAN, veteranii au mers să protesteze în fața MAEIE, unde au cerut demisia lui Ciocoi.

Președintele Igor Dodon l-a apărat luni pe Aureliu Ciocoi, afirmând că afirmația acestuia a fost interpretată greșit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here