Banii promiși de Rusia vor fi un „credit suveran”. Chicu spune că părțile încă negociază condițiile împrumutului

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 februarie, 2020, 13:32

Prim-ministrul Ion Chicu evită să ofere detalii despre împrumutul de 500 de milioane de dolari pe care Guvernul vrea să îl ia de la ruși. Dacă președintele Igor Dodon spunea că banii ar putea să ajungă în Republica Moldova fie la finele lunii februarie, fie la începutul lunii martie, prim-ministru este rezervat în declarații, atunci când este întrebat când ar putea veni banii rușilor.

Premierul susține că autoritățile încă negociază condițiile împrumutului. Acesta vorbește despre un „credit suveran”.

„Continuăm negocierile cu partea rusă pentru oferirea unui credit suveran Guvernul Republicii Moldova. Credit suveran înseamnă că noi primim banii în bugetul țării și îi valorificăm fără condiții adiționale, confirm legislației Republicii Moldova. Pentru aceasta au fost deja lansate concursuri pentru construcția drumurilor și la finalizarea acestor concursuri vom desemna câștigătorii”, a declarat Chicu.

Întrebat când, totuși, Guvernul va recepționa acești bani, prim-ministru a comentat „Cred că în următoarele zile, ultimele detalii în acordul cu Federația Rusă vor fi negociate și vom atinge această înțelegere”.

Amintim că, în seara zilei de 20 noiembrie 2019, prim-ministrul Ion Chicu a avut o conferință chiar în incinta Aeroportului Chișinău, în cadrul căreia s-a lăudat cu rezultatele vizitei în Rusia. Atunci el spunea că a obținut „acordul principial” al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari.

„În susținerea eforturilor Guvernului Republicii Moldova de a lansa unele proiecte investiționale majore – infrastructura drumurilor – am obținut acordul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 milioane de dolari, care vor fi redirecționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele Finanțelor a celor două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”, declara Ion Chicu la aterizarea avionului care-l aducea de la Moscova.

O lună mai târziu, președintele Igor Dodon spunea că rușii vor acorda Republicii Moldova un credit în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea infrastructurii. Șeful statului spunea că, condițiile creditării nu sunt mai rele decât cele oferite de instituțiile europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X