Ce le-a spus Chicu ambasadorilor țărilor europene, invitați la Guvern

Autor: , in Politic / 11 februarie, 2020, 11:50

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați în R. Moldova. Potrivit unui comunicat al Guvernului, șeful Executivului le-a vorbit diplomaților despre acțiunile întreprinse de Guvern în scopul implementării Acordului de Asociere RM-UE.

Ion Chicu ar fi informat oficialii europeni despre ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, progresele înregistrate și măsurile pentru a determina avansarea. A fost evidențiată discuția premierului cu grupul de consilieri de nivel înalt, oferiți de UE Guvernului RM pentru a facilita transferul expertizei și practicilor europene, progresele pe dimensiunea reformei justiției și depolitizarea Consiliului Superior al Magistraturii, dezvoltarea cadrului legal referitor la combaterea corupției și spălarea banilor, se arată în comunicatul de presă.

Premierul a vorbit despre rezultatele economice ale RM în anul 2019, evidențiind nivelul redus (1,4%) al deficitului bugetar și diminuarea datoriei publice față de PIB cu 1%, până la 25,2%. Guvernul a încheiat cu succes negocierile cu Misiunea FMI pentru R. Moldova, etapă care deschide oportunități bune de semnare a unui acord nou cu Fondul Monetar Internațional.

Cu referire la frauda bancară, șeful Executivului a menționat că Guvernul achită anual BNM cca 900 milioane lei, dar va fi aplicată o soluție de reducere a poverii pe buget.

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a prezentat ambasadorilor informație statistică despre progresele în implementarea Acordului de Asociere RM – UE, separat pe fiecare secțiune a Acordului.

Potrivit Guvernului, ambasadorii au vorbit despre asistența Acordată de UE pe toate domeniile social economice, reforma sectorului justiției, aplicarea legii și investigarea cazurilor sonore. A fost menționată importanța transpunerii standardelor europene pentru a progresa în asocierea politică și integrarea economică a RM în UE.

Ambasadorii s-ar fi referit la libertatea presei și transparenței decizionale a autorităților publice, a fost abordat subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, soluția ce se intenționează a fi aplicată pentru a reduce povara plății pentru frauda bancară, pregătirea și realizarea electoralei programate pentru 2020, evoluția în procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Dezvoltare 2030 și condițiile în care RM beneficiază de creditul de la Federația Rusă.

Prim-ministrul i-ar fi asigurat pe diplomații europeni de deschiderea Executivului pentru a informa în continuare partenerii de dezvoltare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X