Socialiștii vor un nou articol în Codul Penal pentru a-i „responsabiliza” pe angajații organelor electorale (VIDEO)

Autor: , in Politic / 11 februarie, 2020, 15:23

Codul Penal are nevoie de un nou articol care să-i responsabilizeze pe angajații organelor electorale din Republica Moldova. De această părere sunt deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor, care vor înregistra la Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Penal, astfel încât lucrătorii organelor electorale să fie trași la răspundere penală în cazul în care manipulează proceduri sau acte în procesul electoral.

Potrivit deputatului Vasile Bolea, inițiativa de introducere a unui nou articol privind infracțiunile din domeniul electoral vrea să responsabilizeze angajații organelor electorale întru neadmiterea manipulărilor cu listele electorale, cu buletinele de vot, precum și alte manipulări studiate și curmate în practica altor țări.

„La noi din păcate Codul Penal prevede responsabilizarea cetățenilor și a alegătorilor. Avem reglementări în ceea ce ține de coruperea alegătorilor și alte elemente ale infrațciunilor ce ține nemijlocit de alegători.

Dar nu avem prevederi în Codul Penal care ar responsabiliza factorii de decizie sau lucrătorii organelor electoral, care vor să manipuleze listele electorale sau să fie implicați în „carusel”, când se scoate unul sau mai multe buletine din afara secției de votare. Totodată, avem cazuri când pe parcursul zilei votării dispar subit stampilele sau alte lucruri, manipulări în cadrul registrului alegătorului, acei tehnicieni care lucrează de la calculator și alte manipulări care ar putea avea loc.

Considerăm că trebuie să existe un articol special în Codul Penal care să prevadă sancțiuni pentru asemenea încălcări”, a declarat socialistul Vasile Bolea.

Potrivit lui, elaborarea inițiativei legislative este pe ultima sută de metri și va fi înregistrată la Parlament în perioada următoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X