Sturza, despre soluția președintelui de a scădea „povara miliardului”: Obligația conducerii BNM e să ne apere de „economistul” Dodon

Autor: , in Politic / 11 februarie, 2020, 15:06

Declarația făcută luni dimineața de Igor Dodon, prin care a avansat ideea de a transfera o parte din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul de stat pentru a reduce cu 30% povara returnării garanțiilor de stat apărute în urma jafului din sistemul bancar, este criticată dur de Ion Sturza. Fostul premier susține că ideea șefului statului a apărut „între două plăcinte și un pahar de vin”, iar profitul BNM conform legii, nu se repartizează, ci rămâne pentru acoperirea pierderilor din trecut și capitalizarea treptată a băncii.

„De unde, stimate domn?! Profitul BNM, conform legii, nu se repartizează. El rămâne pentru acoperirea pierderilor din trecut și capitalizarea treptată a băncii. Minimum 10% din obligatiile monetare (astăzi doar 6,5)! Lucru mandatoriu pentru stabilitatea financiară a țării. Voi vreți să-l repartizați. Voia boierului de la Sadova. Dar de unde 5-6 miliarde? BNM a raportat anul trecut un profit de 290 milioane de lei. Anii anteriori, mai mult pe pierderi. La o adică ați putea repartiza o jumătate. Anual, bugetul trebuie să restituie din „furtul miliardului” 800-900 milioane. Acești bani nu sunt venitul BNM, cum își imaginează unii, ci sunt o rambursare de credit. Deci, 10-15% și asta în condițiile unui compromis serios cu necesitatea capitalizării BNM. O mișcare populistă de moment”, a scris Ion Sturza pe contul său de Facebook.

„Sigur, e mai ușor decât să recuperezi miliardul de la cei care l-au furat! Mă gândesc cât de cinic judecă unii la Chișinău. De ce să suflecăm mânecile și să muncim, acumulăm impozite, dacă avem Banca Națională?! Luăm din rezervă, luăm din capital… Exact așa au gândit și acționat cei care au furat miliardul”, a mai comentat Sturza, menținând că îi pune unica speranță în conducerea Băncii Naționale. „E obligația ei legală să ne apere de „economistul” Dodon, a adăugat fostul prim-ministru.

Amintim că săptămâna trecută, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, declara că se discută „o eventuală distribuire a profitului Băncii Naționale, care într-un fel va compensa acea povară pe care o duce Ministerul Finanțelor” ca urmare a jafului din sistemul bancar. El nu a oferit însă mai multe detalii.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a acuzat „un mișmaș cu modificarea Legii cu privire la Banca Națională, care ar permite ca BNM să achite o parte din profit în buget”. „Încă nu este clar a câta parte. Nu intru în toate detaliile tehnice, dar vorbind mai simplu, ne așteaptă o manipulare financiară. Adică noi vom continua să achităm din bugetul de stat sume duble furate de la noi. În perspectiva, aceste sume anual vor depăși un MILIARD de lei, iar Banca Națională ar întoarce în buget o parte din venitul net. De exemplu, pentru anul 2019, după calculele mele, suma achitată nu va depăși 250 milioane lei”, a declarat Slusari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X